Sa faci afaceri in Romania? Un test de rabdare!

Data publicarii: 10-09-2009 | Afaceri

Romania coboara zece pozitii, ajungand pe locul 55, intr-un top al Bancii Mondiale (BM) privind cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, in urma unor tari precum Bulgaria, Azerbaidjan, Botswana sau statele Baltice.

Cel mai slab cotat capitol, in raportul "Doing Business", este cel al platii taxelor si impozitelor, Romania situandu-se pe locul 149, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru plata celor 113 impozite pe an. Astfel, rata impozitarii este de 44,6% din profit. De altfel, Romania este intrecuta la numarul de taxe care trebuie platite doar de Ucraina, unde exista 147 de impozite. La polul opus al clasamentului se situeaza statele Maldive si Qatar, care percep o singura taxa.

Romania ocupa pozitia 91 in topul in functie de conditiile pentru permisele de constructii, unde exista 17 proceduri, care dureaza 243 de zile. Tara noastra se afla printre economiile care au facut mai dificila obtinerea permiselor de constructie, prin majorarea taxelor necesare pentru aprobari. Alte state care au adoptat aceeasi masura sunt Noua Zeelanda si Insulele Solomon.

In ceea ce priveste inchiderea unei afaceri, Romania se situeaza tot pe locul 91, in conditiile in care aceasta procedura dureaza 3,3 ani.

"Romania a ingreunat parcurgerea procedurilor de insolventa prin majorarea costului. Un amendament din noiembrie 2008 la legea insolventei cere ca 1,5% din suma recuperata prin fiecare procedura sa mearga la un fond de despagubire pentru cheltuielile administratorilor insolventei. Scopul este de a asigura ca administratorii sunt platiti chiar daca datornicul nu are active. Aceasta reforma reduce suma pe care creditorii o recupreaza in cazuri in care compania are active si majoreaza ineficienta in cazurile unde sunt disponibile putine active sau chiar deloc", se mentioneaza in raportul Bancii Mondiale.

Totusi, Romania s-a plasat in prima jumatate a clasamentului la alte cinci capitole, performante mai bune fiind inregistrate pentru inceperea unei noi afaceri (locul 42), protejarea investitorilor (locul 41), comertul exterior (46), aplicarea contractelor (55) si acordarea unui credit (15).

Raportul BM cuprinde 183 de economii si se bazeaza pe datele de la 1 iunie 2009.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: