TOP 10 Magazine care lipsesc din Romania
Data publicarii: 18-09-2009 | DiverseMajoritatea brandurilor occidentale cu preturi accesibile la care romanii visau in timpul comunismului sau in saracia anilor '90 au aparut intre timp, in tara noastra. Exista insa in continuare companii ale caror produse pot fi cumparate doar de pe net sau din magazine multibrand: H & M, Lee, Victoria's Secret, Campers, Old Navy si altele.
Topul Romania libera ia in discutie doar brandurile care comercializeaza produse de serie, adresate buzunarului mediu.In timpul comunismului, orice roman visa la o pereche de blugi "de la mama lor" americana - daca se putea de la Levi's. Coca-Cola sau Levi's au circulat intai ca imagini din reclamele revistelor occidentale ajunse in Romania, ca simboluri ale unei realitati opulente si inaccesibile. Anii '90 nu au adus insa mult asteptata invazie a brandurilor vestice, castigurile romanilor nefiind destul de mari incat sa faca rentabile toate produsele care seduceau mintile. Abia aparitia si extinderea mall-urilor in anii 2000 au adus acele branduri, in special de haine, adresate buzunarului occidental modest si mediu, in sfarsit devenite accesibile si romanului. Cu toate acestea, o multime de branduri au ramas chiar si acum pe dinafara, ele neavand, din varii motive, reprezentante in Romania: H & M, Lee, Victoria's Secret, Campers, Old Navy si altele.
H & M
Compania suedeza a facut legenda in Romania inca din anii '90 - prin hainele sale ieftine, colorate si foarte trendy - dar, cu toate astea, inca nu are un magazin in Romania (desi din 2007 se tot zvoneste ca va aparea unul). Are mai mult de 1700 magazine in 34 de tari, comercializand haine pentru barbati, femei, copii si in special adolescenti. Conceptul prin care suedezii au cucerit Europa si lumea e cel de "fast fashion" - haine ieftine facute imediat dupa "saptamanile modei" din toamna si primavara, care se adreseaza consumatorilor de "supermarket", cu venituri medii si modeste: tricouri cu 7 euro, genti cu 16 euro, pulovere cu 10 euro, rochite cu 15 euro. Pe de alta parte, compania scoate colectii in colaborare cu nume mari ale modei (Lagerfeld, R. Cavalli, Viktor& Rolf), ale caror preturi trec de 40 de euro.
Lee
Ca si Levi's, Lee are pedigree istoric, fiind tot un fel de "the original" jeansi din SUA (s-a infiintat in 1889). Accent pe linia clasica, "indigo" si pe modele largi. Preturile sunt asemanatoare cu cele de la Levi's, concurand pe acelasi segment de piata.
Victoria's Secret
Este un brand american de lenjerie, parte a puternicei companii Brands Limited, al carui obiect este, de asemenea, lenjeria. Se adreseaza buzunarului mediu (12 -16 dolari bikini), tintind publicul american de supermarket.
Banana Republic
Compania de haine, fondata in 1978, a fost initial branduita pe ideea de excentricitate exotica, dar, cand a fost achizitionata de Gap Inc (1983), a fost orientata spre segmentul de lux mainstream (cele mai scumpe produse din portofoliul Gap).
Camper
Companie spaniola care, pentru o scurta perioada, a avut un magazin in Bucuresti. Se remarca in special prin pantofii de dama fara toc, "eco" si confortabili, in culori tineresti si cu design-uri nonconformiste. Preturi pentru segmentul office (100 euro perechea).
Old Navy
Este o companie detinuta de Gap Inc, care produce haine pentru toate segmentele. Dintre diviziile Gap are cele mai mici preturi - dar nici liniile de moda nu stralucesc prin inventivitate sau indrazneala, ci printr-o linie cam atemporala si usor obosita.
Steve Madden
Compania americana este specializata pe incaltaminte pentru femei tinere, cu o linie foarte cool (chiar daca mai comercializeaza si incaltaminte pentru barbati si copii). Cizmele sunt intre 150 si 250 de dolari, pantofii la 100- 200 dolari.
Piperlime
Este una din ultimele divizii aparute ale Gap. Inc (din 2006), specializata pe incaltaminte si genti - pentru ambele sexe (plus copii). Brand cu nazuinte premium, in care chilipirurile inseamna un produs redus la 100 dolari.
Ugg
Brandul Ugg a fost rodul unei enorme controverse intre Deckers si cateva companii australiene. Cizmele Ugg sunt cizme din piele de oaie intoarsa, cu blana la interior, ce au explodat in moda la inceputul anilor 2000. Preturi intre 100 si 250 dolari (cu o medie de 150 dolari).
Tokidoki
Brand italian creat in 2005, inspirat de subculturile japoneze cool (manga, otaku, goth). Produce accesorii, incaltaminte, tricouri, figurine, toate inspirate de pop art-ul japonez. Preturi piperate - 28 dolari un tricou, 100-200 dolari o geanta, 150 pantalonii de dama.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online