Ionut Popescu: Intre cota unica si TVA, eu as recomanda majorarea TVA
Data publicarii: 07-10-2009 | PoliticaConsilierul pe probleme economice al premierului, Ionut Popescu, a declarat ca intre majorarea cotei unice si a TVA ar recomanda majorarea taxei pe valoarea adaugata care, daca ar creste cu un punct procentual, ar aduce aproape 500 de milioane de euro in plus la buget.
"Intre cota unica si TVA eu as recomanda majorarea TVA, dar repet: deocamdata nu s-a discutat in niciun fel. (...) Asta este una dintre masurile care ar aduce mai multi bani la bugetul de stat", a declarat fostul ministru al Finantelor, la Realitatea Tv.
Popescu a estimat ca majorarea TVA cu un punct procentual ar aduce la buget aproape 500 de milioane de euro in plus. Consilierul a precizat ca nu se discuta "in niciun caz" despre majorarea TVA in 2009 .
Ionut Popescu a invocat situatia unor state precum Germania, Ungaria, Cehia si Spania care, in contextul crizei economice, fie au majorat taxa pe valoarea adaugata, fie au anuntat intentia de a o majora.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.
"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca face parte din pachetul de reforma. Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica (...) si, daca este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA.
Intrebat daca in constructia bugetara pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare.
"Deocamdata, in bugetul pe 2010 suntem in aceasta constructie si vom vedea daca nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare. Noi credem ca vom reusi sa luam celelalte masuri de ajustare a cheltuielilor si sa mentinem un deficit la nivelul de 5,9%, cat ne-am angajat", a declarat el. El a adaugat ca Romania nu isi poate permite sa lucreze multi ani cu deficite bugetare de 7 - 8% din PIB si ca Executivul si-a asumat obligatia de a ajunge la un deficit mai mic de 3% din PIB pentru a adera la zona euro. "Este una dintre asumarile Guvernului, ca inainte de a intra in mecanismul ratelor de schimb, sa avem deficite de sub 3% din PIB", a spus el.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău