Geoana: Cota unica si-a atins limitele

Data publicarii: 13-10-2009 | Politica

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat la intalnirea cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini ca "problema cotei unice de impozitare si-a atins limitele" si pledeaza ca bugetul de stat sa fie adoptat pentru umatorii doi ani si sa nu poata fi rectificat decat in Parlament.

La intalnirea cu investitorii straini, Geoana s-a aratat convins ca va castiga alegerile prezidentiale si le-a promis oamenilor de afaceri ca va lua in calcul pozitia acestora atat in masurile anti-criza, cat si in construirea bugetului de stat. " In primul rand ceea ce voi aduce ca presedinte tarii noastre si mediului economic romanesc si partenerilor internationali ai Romaniei vor fi predictibilitate, coerenta si consens politic. Vremea in care deciziile se luau functie de numele primului ministru sau a ministrului de resort se incheie in Romania. Va trebui in mod obligatoriu sa redactam de urgenta, impreuna, un plan extrem de energic si poate nu atat de ortodox din punct de vedere economic, pentru depasirea urmatoarelor 6 -12 luni care se anunta a fi foarte dificile pentru economia si societatea romaneasca", a spus Geoana.

"Va trebui sa stam umar la umar, Guvern, mediul economic si mediul social. Evident ca nu vom putea evita o discutie pe fiscalitate in perioda urmatoare si este clar ci in acest moment din punctul meu de vedere ceea ce a fost o teza populara, problema cotei unice de impozitare se pare ca si-a atins limitele(...) Orice atentat la libertatea pietei si la modelul de capitalism din zona occidentala este o eroare fatala, dar cred in acelasi timp ca a nu reglementa aceasta forma de capitalism si a nu crea un echilibru corect intre zona economica si zona sociala reprezinta de asemenea un risc mare", a mai sustinut liderul PSD.

De asemenea, Geoana a precizat ca "obligatia presedintelui Romaniei este in primul rand de a asigura o majoritate si de a propune guverne care sa aiba in centrul atentiei buna guvernare", liderul PSD spunand ca el e dispus sa si le asume. "Prin legea responsabilitatii fiscale pe care o voi promulga, sunt convins, ca pana la finalul anului vom elimina posibilitatea ca un guvern sa modifice Codul Fiscal atunci cand doreste dupa bunul plac sau dupa schimbarile de meteorologie. Vom limita in mod dramatic capacitatea guvernelor de a face rectificari bugetare in absenta unei aprobari explicite a Parlamentului Romaniei", a explicat Geoana.

Totodata, el a precizat ca social-democratii sunt pentru a discuta un plan de masuri economice "pe termen scurt de 6-12 luni pentru ca avem de depasit o perioada foarte grea".

Geoana a mai afirmat ca "in acest moment mediul economic si strain este extrem de ingrijorat de lipsa de coerenta si de aceasta senzatie de supraelectoralizare a deciziilor". "Acest lucru trebuie sa se incheie si acest lucru se va incheia in mod firesc, sper maine odata cu caderea Guvernului, dar mai ales dupa 6 decembrie, in conditiile in care voi castiga alegerile prezidentiale", a mai spus Geoana, subliniind ca opteaza pentru un guvern tehnocrat doar pana pe 6 decembrie.

El a mai promis introducerea, dupa un model pe care Trezoreria britanica l-a aplicat, in premiera in Romania masuratori de eficienta a cheltuirii banului public, astfel ca trimestrial fiecare minister va trebuie sa prezinte modul in care a cheltuit banul public.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: