Tarile din Europa Centrala si de Est cresc taxele pe viciu ca sa mareasca incasarile la buget
Data publicarii: 20-10-2009 | ActualitateGuvernele statelor din Europa Centrala si de Est recurg la cresterea taxelor asupra tigarilor, alcoolului si jocurilor de noroc pentru a atrage mai multe venituri la buget, pe masura ce recesiunea are un impact tot mai mare asupra finantelor publice, relateaza Wall Street Journal.
"Toate tarile, nu doar cele din Europa Centrala si de Est, sunt fortate sa actioneze pentru a reduce deficitele fiscale care s-au adancit, iar primul lucru la care se gandesc este cresterea accizelor", a explicat economistul JP Morgan, Miroslav Plojhar.
Polonia a decis cresterea accizei la tigari cu 2,6% la 228,80 zloti la 1.000 de tigari de la 1 ianuarie 2010, in timp ce Bulgaria a planificat o crestere cu 43% a acestor accize, la 76 euro/1.000 tigarete tot din 2010.
Ministrul bulgar de finante Simeon Djankov a justificat propunerea de majorare a accizelor la tigari prin imbunatatirea sanatatii publice si a negat ca guvernul este interesat doar sa mareasca incasarile la buget. Criticii acestei masuri avertizeaza, insa, ca majorarea accizelor va avea ca efect cresterea contrabandei cu tigari.
In Cehia, unde consumul de bere este foarte ridicat, noile taxe planificate asupra producatorilor starnesc controverse. De la inceputul anului viitor, taxa asupra berii, atat pentru cea produsa in tara, cat si pentru cea din import, va creste cu 33%, la 32 de coroane cehesti pentru 100 de litri.
Guvernul de la Praga va creste, de asemenea, si taxa pe bauturi spirtoase cu 8% de anul viitor, estimand ca cele doua taxe asupra alcoolului ar putea salta nivelul incasarilor cu 1,7 miliarde coroane cehesti doar in 2010, a spus purtatorul de cuvant al ministrului de finante, Jakub Haas.
Rusia are in vedere majorarea taxei pe bere in urmatorii trei ani. Propunerea, ce vizeaza o crestere cu 200% in 2010, urmata de majorari de 11% in 2011 si 20% in 2012, are nevoie de semnatura presedintelui Dmitri Medvedev.
In Slovacia se estimeaza ca pentru aproape 10% din bauturile alcoolice vandute in baruri si restaurante nu se platesc taxe, deoarece proprietarii de baruri comercializeaza drept bauturi autentice bauturi produse de distilerii ilegale si folosesc sticle pentru care taxele au fost deja platite. Pentru a incasa aceste venituri, ministerul de finante a propus ca toate bauturile alcoolice vandute in baruri si restaurante sa fie imbuteliate in sticle speciale de unica folosinta cu capace distincte.
Au aparut insa critici care motiveaza ca astfel se limiteaza posibilitatea de alegere a consumatorului si va fi dificil pentru companii sa ofere astfel de produse. Masura ar putea fi si un sprijin tacit pentru producatorii slovaci, care este insa interzis pe legile UE privind concurenta.
In Ungaria, unde cluburile in care se joaca poker s-au inmultit semnificativ in lipsa unei reglementari a sectorului, guvernul are in vedere o propunere de reglementare a jocurilor de poker cu taxarea castigurilor, pentru a impune aceleasi norme care exista in cazul altor jocuri de noroc.
Asociatia ungara a jucatorilor de poker sustine, insa, ca masura de taxare a castigurilor ii va determina pe jucatori sa joace online si considera ca, in schimb, guvernul ar trebui sa introduca o taxa fixa pe masa de joc, cum exista in Slovacia.
In Romania, benzina se va scumpi de la 1 ianuarie 2010 cu 20%, pretul pachetului de tigari va fi mai mare cu 34%, iar energia electrica va fi mai scumpa cu circa 31%, in urma cresterii accizelor si a deprecierii leului in raport cu euro, potrivit Biancai Vlad, manager PwC.
Potrivit calendarului de crestere a accizelor convenit cu Comisia Europeana, acciza la benzina fara plumb va creste anul viitor in Romania cu 16 euro pe tona, pana la 452 euro/tona. Totodata, acciza la motorina va creste din 2010 de la 336 la 347 euro/tona, respectiv de la 283,920 la 293,215 euro/1.000 litri.
Acciza la electricitatea utilizata in scop comercial creste de la 0,42 euro/MWh la 0,50 euro/MWh, iar pentru electricitatea folosita in scop necomercial acciza ajunge la 1 euro/MWh, de la 0,84 euro/MWh. La tutun, acciza va creste in 2010 cu 10 euro pe mia de tigarete, pana la 74 euro/1.000 euro, de la la 64 euro/1.000 tigarete in prezent.
Accizele pe 2010 vor fi calculate la cursul de schimb anuntat in 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza