Aproximativ jumatate dintre farmaciile romanesti risca falimentul

Data publicarii: 02-11-2009 | Afaceri

Aproape 50% dintre farmaciile romanesti sunt in pericol de a intra in faliment in urmatoarele patru-cinci luni, in conditiile in care deja o treime dintre ele se confrunta cu mari dificultati financiare, fiind, in mare parte, in stare de insolventa! Este semnalul de alarma tras de Colegiului Farmacistilor din Romania.

Guvernul a decretat: sapte luni de acum inainte farmaciile ar trebui sa plateasca lunar medicamentele pe care le achizitioneaza, taxele si impozitele catre Bugetul de stat, TVA-ul, salariile, chiriile si utilitatile, fara sa incaseze nimic.

Toate acestea in conditiile in care, incepand cu luna iunie a acestui an, Casele Judetene de Asigurari au facut plati la cota de avarie pentru medicamentele compensate si gratuite, restantele catre farmacii atingand deja un maxim istoric, dat fiind faptul ca medicamentele eliberate pentru programele nationale de sanatate nu au mai fost achitate din luna martie 2009. Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, spune ca o astfel de masura, care a fost deja cuprinsa intr-o hotarare de guvern, va conduce la blocarea, in mai putin de o luna, a activitatii unei bune parti din farmaciile romanesti.

"Cei care au promovat o astfel de masura nu si-au dat seama ca este un lucru extrem de grav si ca, in acest fel, ne indreptam spre colaps!", a declarat Dumitru Lupuliasa, care atrage atentia ca reprezentantii Ministerului Sanatatii le-au propus initial farmacistilor prelungirea termenului pentru livrarea banilor la 120 de zile, dar ca, in final, in hotararea de guvern a fost stabilit un "ragaz" de 180 de zile pentru Executiv, in defavoarea farmaciilor.

Farmacistii au ajuns sa se imprumute  la banci pentru a mai acoperi din datorii

Si mai grav este ca actul normativ ar putea avea efecte retroactive, fapt de neconceput pentru mediul privat. "Noi asteptam platile pentru lunile iulie-septembrie, dar am fost anuntati de Casele Judetene ca s-au retras toate fondurile respective si au fost indreptate spre spitale", a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, care a mai adaugat ca statisticile oficiale arata ca peste 75% din cifra de afaceri a acestora este reprezentata de medicamente eliberate pe baza de retete compensate si gratuite. Mai mult decat atat, farmacistii se gandesc, cu groaza, la posibilitatea in care distribuitorii de medicamente vor ajunge sa perceapa penalizari de intarziere a platilor.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: