Croitoru: Programul de guvernare anterior nu putea fi modificat fara a afecta baza Acordului cu FMI
Data publicarii: 04-11-2009 | PoliticaPremierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat in Parlament ca programul de guvernare pe care l-a propus contine "masurile cheie" din acordurile de finantare cu FMI, CE si BM, ce nu pot fi modificate, replicand astfel afirmatiilor potrivit carora a preluat aproape integral programul Guvernului Boc.
Premierul desemnat a precizat, in discursul sustinut in Parlament cu ocazia sedintei de investire a noului Guvern, ca programul sau de guvernare prezinta in partea dedicata economiei "masurile cheie" prevazute in acordurile de finantare incheiate cu FMI, CE si Banca Mondiala (BM) si nu poate fi modificat fara a afecta "baza acordurilor". El a precizat ca stoparea declinului economic depinde de continuarea finantarii de la institutiile financiare, iar aceasta depinde, la randul sau, de reforme: cresterea eficientei cheltuielilor publice prin reformarea sistemului de salarizare in sistemul public si restructurarea agentiilor, reforma sistemului de pensii, crearea unui sistem care sa asigure responsabilitatea fiscala.
"Toate aceste reforme trebuie sa se regaseasca in bugetul pe anul 2010", a spus el. Croitoru a atras atentia ca situatia financiara este sub control in prezent, dar neaprobarea bugetului pana la finele anului echivaleaza cu pierderea increderii in Romania si cu cresterea presiunii pe moneda nationala.
Croitoru spune ca efectele crizei economice s-au accentuat in a doua parte a anului 2008, care a fost un an electoral. "Aceasta coincidenta a fost mai degraba nefericita si a condus, intr-o perioada scurta, la deteriorarea finantelor publice. Astfel, a slabit capacitatea de actiune a oricarui Guvern rezultat din alegerile din noiembrie 2008. Anticipand efectele crizei asupra Romaniei, tara noastra a solicitat sprijin de la UE. In acest sens, Guvernul sustinut de PDL si PSD a actionat, dupa opinia mea, eficient", a spus premierul desemnat.
In ceea ce priveste incheierea, ulterior, de catre Guvernul Boc a acordurilor de finatare cu FMI, CE si Banca Mondiala, Lucian Croitoru precizeaza ca multe state au inlocuit lipsa capitalului privat cu bani publici de la institutii financiare internationale, in contextul crizei financiare. "Va amintiti ca au existat dezbateri aprinse cu privire la necesitatea acordurilor (incheiate de Romania n.r.). Va pot spune, in cunostinta de cauza, ca aceasta a fost o decizie responsabila", a spus el.
Premierul desemnat a declarat ca procesul de convergenta a fost intrerupt "brutal" de criza economica, dar perioada de intrerupere a acestuia a fost scurtata de incheierea acordurilor de finantare, care a atenuat totodata recesiunea.
Croitoru a mai spus ca, in timp ce criza cere masuri de austeritate, miscarile sociale impun relaxari, ceea ce ar duce la depasirea deficitului bugetar convenit cu FMI pentru 2009 - de 7,3 % din PIB.
Lucian Croitoru a declarat ca, de la momentul desemnarii sale de catre seful statului, a primit indemnuri pentru a renunta la mandat sau avertismente ca nu va trece de Parlament, pe care le-a calificat ca "antepronuntari" inainte de a-i fi ascultate in plenul Legislativului argumentele in baza carora cere votul de incredere.
El le-a transmis parlamentarilor ca, in cei patru ani de activitate la FMI, a vazut multe crize si a invatat sa identifice prioritati si solutii. "Pentru Romania este nevoie de solutii la doua probleme care nu suporta niciun fel de amanare: asigurarea finantarii statului din acest sfarsit de an, fara nicio depasire a deficitului de 7,3% din PIB, si pregatirea economiei romanesti in vederea reluarii cresterii cat mai curand", a atras el atentia. Croitorul a precizat ca ambele probleme pot fi solutionate doar prin aprobarea bugetului pe anul 2010 de catre un Guvern cu "depline puteri".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI