Criza a redus programul saptamanal de lucru din Romania cu circa 20 de minute in trimestrul II
Data publicarii: 05-11-2009 | ActualitateAngajatii din Romania au muncit in trimestrul II in medie cu 0,3 ore pe saptamana mai putin decat in trimestrul II din 2008, ca urmare a crizei economice, care a dus la restrangerea activitatilor, in timp ce programul de lucru s-a redus pe ansamblul UE cu 0,7 ore/saptamana, a anuntat joi Eurostat.
Ocuparea a inceput sa scada in UE si zona euro din al doilea trimestru al anului trecut, ca efect al crizei economice. In trimestrul II din 2009, numarul de angajati a scazut cu 1,9% in UE, la 222,7 milioane, si cu 1,8% in zona euro, la 145,5 milioane. Romania nu a prezentat date referitoare la acest indicator.
Totusi, scaderea gradului de ocupare a fost mai mica decat restrangerea activitatii economice, de 4,9% din PIB in UE si de 4,8% din PIB in zona euro, in acelasi interval, ca urmare a reducerii programului de lucru, precum si a extinderii muncii part-time.
Astfel, in perioada mentionata angajatii full-time au lucrat in medie cu 0,7 ore mai putin pe saptamana in UE, respectiv cu 0,8 ore pe saptamana in zona euro.
Romanii au lucrat, in medie, 41,1 ore pe saptamana in trimestrul al doilea din acest an, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, fata de 40,3 ore/saptamana in UE, respectiv 40 ore/saptamana in zona euro.
In trimestrul II din 2008, numarul orelor lucrate de angajatii full-time crescuse cu cate 0,3 ore pe saptamana atat in UE, cat si in zona euro, fata de 2007. In Romania, se inregistrase, in schimb, o scadere de 0,2 ore/saptamana in intervalul mentionat.
In trimestrul II din 2009, numarul orelor lucrate saptamanal de angajatii full-time a scazut in 24 din cele 27 de state membre, cele mai mari diminuari ale timpului de munca fiind inregistrate in Estonia, cu 1,5 ore pe saptamana, Austria, Slovacia si Finlanda, cu cate 1,4 ore pe saptamana, Germania si Suedia, cu cate 1,3 ore pe saptamana.
Luxemburgul si Letonia au raportat usoare cresteri ale timpului de lucru saptamanal, de o ora, respectiv 0,1 ore, in timp ce in Ungaria acesta a stagnat.
Scadere a lucrului part-time in Romania
Rata activitatii part-time in totalul ocuparii a crescut in UE de la 18,3% in trimestrul II din 2008 la 18,8% in trimestrul II 2009 si de la 19,6% la 20% in zona euro. Activitatea part-time s-a extins in 22 de state membre, cele mai mari cresteri fiind raportate de Estonia, cu 5,3 puncte procentuale, Irlanda, cu 2,3 puncte procentuale, Lituania, cu 2,1 puncte procentuale, si Slovacia, cu 1,8 puncte procentuale.
Romania se numara printre cele patru tari UE care au inregistrat scaderi ale muncii part-time, cu 0,1%, la 10% din totalul ocuparii, in timp ce Portugalia a raportat o scadere cu 0,4%, iar Malta si Italia au avut declinuri ale acestui indicator de cate 0,3%.
Gradul de ocupare a crescut in trimestrul al doilea al acestui an cu precadere in randul angajatilor cu studii superioare. In Romania, ocuparea in randul persoanelor cu un nivel ridicat de educatie a crescut cu 3,5% fata de trimestrul II din 2008, peste media inregistrata pe ansamblul UE, de 3%, ori in zona euro, de 2,6%.
Ocuparea persoanelor cu studii medii a scazut cu 3,4% in Romania, fata de un declin de 2,6% in UE si de 1,6% in zona euro. In intervalul mentionat, in Romania a crescut cu 1,4% ocuparea in randul persoanelor cu un nivel scazut de educatie, in timp ce tendinta a fost contrara in UE si zona euro, unde au fost inregistrate scaderi de 4,9%, respectiv 5,4%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI