Criza a redus programul saptamanal de lucru din Romania cu circa 20 de minute in trimestrul II
Data publicarii: 05-11-2009 | ActualitateAngajatii din Romania au muncit in trimestrul II in medie cu 0,3 ore pe saptamana mai putin decat in trimestrul II din 2008, ca urmare a crizei economice, care a dus la restrangerea activitatilor, in timp ce programul de lucru s-a redus pe ansamblul UE cu 0,7 ore/saptamana, a anuntat joi Eurostat.
Ocuparea a inceput sa scada in UE si zona euro din al doilea trimestru al anului trecut, ca efect al crizei economice. In trimestrul II din 2009, numarul de angajati a scazut cu 1,9% in UE, la 222,7 milioane, si cu 1,8% in zona euro, la 145,5 milioane. Romania nu a prezentat date referitoare la acest indicator.
Totusi, scaderea gradului de ocupare a fost mai mica decat restrangerea activitatii economice, de 4,9% din PIB in UE si de 4,8% din PIB in zona euro, in acelasi interval, ca urmare a reducerii programului de lucru, precum si a extinderii muncii part-time.
Astfel, in perioada mentionata angajatii full-time au lucrat in medie cu 0,7 ore mai putin pe saptamana in UE, respectiv cu 0,8 ore pe saptamana in zona euro.
Romanii au lucrat, in medie, 41,1 ore pe saptamana in trimestrul al doilea din acest an, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, fata de 40,3 ore/saptamana in UE, respectiv 40 ore/saptamana in zona euro.
In trimestrul II din 2008, numarul orelor lucrate de angajatii full-time crescuse cu cate 0,3 ore pe saptamana atat in UE, cat si in zona euro, fata de 2007. In Romania, se inregistrase, in schimb, o scadere de 0,2 ore/saptamana in intervalul mentionat.
In trimestrul II din 2009, numarul orelor lucrate saptamanal de angajatii full-time a scazut in 24 din cele 27 de state membre, cele mai mari diminuari ale timpului de munca fiind inregistrate in Estonia, cu 1,5 ore pe saptamana, Austria, Slovacia si Finlanda, cu cate 1,4 ore pe saptamana, Germania si Suedia, cu cate 1,3 ore pe saptamana.
Luxemburgul si Letonia au raportat usoare cresteri ale timpului de lucru saptamanal, de o ora, respectiv 0,1 ore, in timp ce in Ungaria acesta a stagnat.
Scadere a lucrului part-time in Romania
Rata activitatii part-time in totalul ocuparii a crescut in UE de la 18,3% in trimestrul II din 2008 la 18,8% in trimestrul II 2009 si de la 19,6% la 20% in zona euro. Activitatea part-time s-a extins in 22 de state membre, cele mai mari cresteri fiind raportate de Estonia, cu 5,3 puncte procentuale, Irlanda, cu 2,3 puncte procentuale, Lituania, cu 2,1 puncte procentuale, si Slovacia, cu 1,8 puncte procentuale.
Romania se numara printre cele patru tari UE care au inregistrat scaderi ale muncii part-time, cu 0,1%, la 10% din totalul ocuparii, in timp ce Portugalia a raportat o scadere cu 0,4%, iar Malta si Italia au avut declinuri ale acestui indicator de cate 0,3%.
Gradul de ocupare a crescut in trimestrul al doilea al acestui an cu precadere in randul angajatilor cu studii superioare. In Romania, ocuparea in randul persoanelor cu un nivel ridicat de educatie a crescut cu 3,5% fata de trimestrul II din 2008, peste media inregistrata pe ansamblul UE, de 3%, ori in zona euro, de 2,6%.
Ocuparea persoanelor cu studii medii a scazut cu 3,4% in Romania, fata de un declin de 2,6% in UE si de 1,6% in zona euro. In intervalul mentionat, in Romania a crescut cu 1,4% ocuparea in randul persoanelor cu un nivel scazut de educatie, in timp ce tendinta a fost contrara in UE si zona euro, unde au fost inregistrate scaderi de 4,9%, respectiv 5,4%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă