Romania nu are inca un plan national aprobat pentru achizitiile publice ecologice

Data publicarii: 09-11-2009 | Mediu

Romania nu are inca un plan national de actiune privind achizitiile publice ecologice, desi se angajase in fata Uniunii Europene ca va avea o strategie in acest domeniu pana la finalul anului trecut, a declarat luni Florin Andrei, secretar general adjunct in Ministerul Mediului.

"Un plan de actiune in acest sens fusese finalizat anul trecut, iar fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, introdusese o nota privind necesitatea adoptarii planului national de actiune privind achizitiile publice verzi. Insa acest n-a fost promovat. Acum trebuie reluat procedeul, in acest an ori la inceputul anului viitor", a mai spus reprezentantul Ministerului Mediului, adaugand ca decizia are nevoie de avize de la toate ministerele.

Documentul - care trebuie promovat prin hotarare de guvern - va avea o anexa cuprinzand cele noua tipuri de produse si servicii pentru care vor fi stabilite cote voluntare sau tinte obligatorii pentru cumparaturi ecologice in totalul achizitiilor publice facute de institutii.

Romania stabilise, in proiectul finalizat anterior, tinte voluntare pentru acest an pentru energie si electricitate, alimente si bauturi ecologice, echipamente IT, produse si servicii pentru curatenie, lucrari in constructii, mobila, hartie, autobuze si servicii pentru autobuze, iar din 2010, pentru o parte din aceste produse si servicii fusesera impuse si tinte obligatorii. Pentru mijloace de transport si automobile nu au fost stabilite inca asemenea tinte.

"Cunoastem reticenta achizitorilor in ce priveste introducerea de criterii ecologice in caietul de sarcini. E mai lejer pentru acestia sa faca achizitii ca pana acum, deoarece criteriile vor trebui justificate in cazul unor controale de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sau Curtea de Conturi. Iar cata vreme nu exista o strategie nationala in acest sens si nicio reglementare de la Uniunea Europeana, ei prefera sa lase lucrurile asa cum sunt", a mai spus oficialul ministerului Mediului.

Desi sunt mai scumpe, pe termen lung produsele ecologice se dovedesc mai eficiente din punct de vedere economic pentru autoritati, nu doar mai sanatoase pentru mediu, a completat Andrei.

"Nefiind o cerere mare pentru aceste produse, in prezent si costul acestora este mai mare pentru ca producatorii sa-si acopere costurile de productie care sunt mai ridicate. Insa in momentul cand (cererea) va exista, produsele se vor ieftini", a mai spus secretarul general adjunct din Ministerul Mediului.

Andrei a afirmat ca in prezent exista doar o recomandare a UE privind achizitiile publice ecologice, care lasa stabilirea cotelor la latitudinea statelor membre, dar care ar putea fi urmata de un regulament cu procente clare impuse pentru achizitiile verzi in totalul achizitiilor publice la nivel national..

In comunicarea Comisiei Europene catre Consiliul si Parlamentul European "Achizitii publice pentru un mediu mai bun", a fost propusa o tinta politica voluntara de 50% achizitii ecologice care sa fie atinsa de statele membre pana in anul 2010.

NewsIn