Romania nu are inca un plan national aprobat pentru achizitiile publice ecologice
Data publicarii: 09-11-2009 | MediuRomania nu are inca un plan national de actiune privind achizitiile publice ecologice, desi se angajase in fata Uniunii Europene ca va avea o strategie in acest domeniu pana la finalul anului trecut, a declarat luni Florin Andrei, secretar general adjunct in Ministerul Mediului.
"Un plan de actiune in acest sens fusese finalizat anul trecut, iar fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, introdusese o nota privind necesitatea adoptarii planului national de actiune privind achizitiile publice verzi. Insa acest n-a fost promovat. Acum trebuie reluat procedeul, in acest an ori la inceputul anului viitor", a mai spus reprezentantul Ministerului Mediului, adaugand ca decizia are nevoie de avize de la toate ministerele.
Documentul - care trebuie promovat prin hotarare de guvern - va avea o anexa cuprinzand cele noua tipuri de produse si servicii pentru care vor fi stabilite cote voluntare sau tinte obligatorii pentru cumparaturi ecologice in totalul achizitiilor publice facute de institutii.
Romania stabilise, in proiectul finalizat anterior, tinte voluntare pentru acest an pentru energie si electricitate, alimente si bauturi ecologice, echipamente IT, produse si servicii pentru curatenie, lucrari in constructii, mobila, hartie, autobuze si servicii pentru autobuze, iar din 2010, pentru o parte din aceste produse si servicii fusesera impuse si tinte obligatorii. Pentru mijloace de transport si automobile nu au fost stabilite inca asemenea tinte.
"Cunoastem reticenta achizitorilor in ce priveste introducerea de criterii ecologice in caietul de sarcini. E mai lejer pentru acestia sa faca achizitii ca pana acum, deoarece criteriile vor trebui justificate in cazul unor controale de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sau Curtea de Conturi. Iar cata vreme nu exista o strategie nationala in acest sens si nicio reglementare de la Uniunea Europeana, ei prefera sa lase lucrurile asa cum sunt", a mai spus oficialul ministerului Mediului.
Desi sunt mai scumpe, pe termen lung produsele ecologice se dovedesc mai eficiente din punct de vedere economic pentru autoritati, nu doar mai sanatoase pentru mediu, a completat Andrei.
"Nefiind o cerere mare pentru aceste produse, in prezent si costul acestora este mai mare pentru ca producatorii sa-si acopere costurile de productie care sunt mai ridicate. Insa in momentul cand (cererea) va exista, produsele se vor ieftini", a mai spus secretarul general adjunct din Ministerul Mediului.
Andrei a afirmat ca in prezent exista doar o recomandare a UE privind achizitiile publice ecologice, care lasa stabilirea cotelor la latitudinea statelor membre, dar care ar putea fi urmata de un regulament cu procente clare impuse pentru achizitiile verzi in totalul achizitiilor publice la nivel national..
In comunicarea Comisiei Europene catre Consiliul si Parlamentul European "Achizitii publice pentru un mediu mai bun", a fost propusa o tinta politica voluntara de 50% achizitii ecologice care sa fie atinsa de statele membre pana in anul 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă