Romania nu are inca un plan national aprobat pentru achizitiile publice ecologice
Data publicarii: 09-11-2009 | MediuRomania nu are inca un plan national de actiune privind achizitiile publice ecologice, desi se angajase in fata Uniunii Europene ca va avea o strategie in acest domeniu pana la finalul anului trecut, a declarat luni Florin Andrei, secretar general adjunct in Ministerul Mediului.
"Un plan de actiune in acest sens fusese finalizat anul trecut, iar fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, introdusese o nota privind necesitatea adoptarii planului national de actiune privind achizitiile publice verzi. Insa acest n-a fost promovat. Acum trebuie reluat procedeul, in acest an ori la inceputul anului viitor", a mai spus reprezentantul Ministerului Mediului, adaugand ca decizia are nevoie de avize de la toate ministerele.
Documentul - care trebuie promovat prin hotarare de guvern - va avea o anexa cuprinzand cele noua tipuri de produse si servicii pentru care vor fi stabilite cote voluntare sau tinte obligatorii pentru cumparaturi ecologice in totalul achizitiilor publice facute de institutii.
Romania stabilise, in proiectul finalizat anterior, tinte voluntare pentru acest an pentru energie si electricitate, alimente si bauturi ecologice, echipamente IT, produse si servicii pentru curatenie, lucrari in constructii, mobila, hartie, autobuze si servicii pentru autobuze, iar din 2010, pentru o parte din aceste produse si servicii fusesera impuse si tinte obligatorii. Pentru mijloace de transport si automobile nu au fost stabilite inca asemenea tinte.
"Cunoastem reticenta achizitorilor in ce priveste introducerea de criterii ecologice in caietul de sarcini. E mai lejer pentru acestia sa faca achizitii ca pana acum, deoarece criteriile vor trebui justificate in cazul unor controale de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sau Curtea de Conturi. Iar cata vreme nu exista o strategie nationala in acest sens si nicio reglementare de la Uniunea Europeana, ei prefera sa lase lucrurile asa cum sunt", a mai spus oficialul ministerului Mediului.
Desi sunt mai scumpe, pe termen lung produsele ecologice se dovedesc mai eficiente din punct de vedere economic pentru autoritati, nu doar mai sanatoase pentru mediu, a completat Andrei.
"Nefiind o cerere mare pentru aceste produse, in prezent si costul acestora este mai mare pentru ca producatorii sa-si acopere costurile de productie care sunt mai ridicate. Insa in momentul cand (cererea) va exista, produsele se vor ieftini", a mai spus secretarul general adjunct din Ministerul Mediului.
Andrei a afirmat ca in prezent exista doar o recomandare a UE privind achizitiile publice ecologice, care lasa stabilirea cotelor la latitudinea statelor membre, dar care ar putea fi urmata de un regulament cu procente clare impuse pentru achizitiile verzi in totalul achizitiilor publice la nivel national..
In comunicarea Comisiei Europene catre Consiliul si Parlamentul European "Achizitii publice pentru un mediu mai bun", a fost propusa o tinta politica voluntara de 50% achizitii ecologice care sa fie atinsa de statele membre pana in anul 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online