Pandemie de cocaina pe piata bancara

Data publicarii: 10-11-2009 | Actualitate

Profesiile in care presiunea pentru performanta este puternica sunt supuse mai mult riscului diferitelor dependente. In Suedia, de exemplu, cocaina face ravagii printre bancheri, mai multe banci introducand o metoda de depistare a functionarilor care se drogheaza. In Elvetia nu exista asa ceva, insa mii de bancheri sunt tratati anual in spitalele din Geneva, scrie cotidianul elvetian Le Matin, citat de Agerpres.

"Pandemie de cocaina pe piata financiara", rezuma situatia cotidianul suedez Expressen. La Stockholm a crescut in ultimele luni consumul de droguri in randul functionarilor bancari. Cateva mari banci, printre care Nordea si SEB, ii testeaza sistematic pe candidati la angajare si efectueaza din cand in cand controale in randul angajatilor. Daca rezultatul este pozitiv, li se propune un tratament.

In spitalele din Geneva sunt tratati inalti functionari de pe piata bancara. Daniele Zullino, medic sef al Sectiei de dependenta, spune: "In spitale sunt tratati si pacienti din mediul bancar. Inseamna ca dependenta exista, dar ar fi dificil de avansat o cifra. Pot spune doar ca este vorba de cateva zeci de persoane pe an. Unele vin chiar si din strainatate ca sa urmeze un tratament in Elvetia, din motive de discretie. Se interneaza la noi bancheri care vin de pe alte piete financiare importante, cum ar fi Londra. In toate profesiile exista persoane care iau cocaina, dar domeniile unde presiunea pentru performanta este foarte puternica, cum ar fi bancile si asigurarile, fac mai mult obiectul acestui tip de dependenta."

Medicul Zullino adauga ca drogul, in acest caz cocaina, este folosit ca element dopant, functionand ca stimulator care creste rezistenta la oboseala. Acest lucru ii permite celui care-l consuma sa munceasca mai mult. Insa acest drog poate provoca tulburari ale ritmului cardiac, hipertensiune, spasme sau epilepsie. Fara a uita riscul supradozei.

Motivele pe care le prezinta inaltii functionari bancari la internare sunt diferite: presiune din partea angajatorului, din partea unui asociat, dificultati financiare sau probleme fizice. Ei nu sunt pacienti "clasici". Problemele lor sunt diferite de ale unui toxicoman obisnuit. Prima diferenta, legata de bani, este "calitatea" produselor pe care le consuma: cocaina este mai pura, mai fiabila. Chiar daca nu este mai putin periculos, consumul cocainei mai pure inlatura problemele suplimentare produse de drogurile falsificate. In plus, se consuma de preferinta pe cale nazala si putini bancheri se injecteaza. Foarte putini sufera de politoximanie, chiar daca unii combina cocaina cu medicamente sau alcool.

Prin urmare, si tratamentul este diferit de cel al toxicomanilor obisnuiti. Sechelele sociale sunt de obicei mai putin severe si tratamentul se poate concentra pe dependenta, fara a trebui sa "se repare pagubele sociale", afirma dr Zullino. Cei care sunt dependenti de cocaina au adoptat de obicei automatisme comportamentale. In acest caz, se recurge la un demers numit motivational: sunt determinati sa reflecte asupra actelor lor, pentru a nu mai consuma droguri automat. Este o munca exclusiv psihologica si nu se recurge la medicamente. Bancherii au mai multe sanse sa iasa din dependenta de cocaina decat alti toxicomani, este concluzia dr elvetian Daniele Zullino, citat de cotidianul Le Matin.

Romania Libera