Pamantul si-a pastrat capacitatea de auto-absorbtie a dioxidului de carbon

Data publicarii: 12-11-2009 | Mediu

Pamantul isi creeaza depozite capabile sa absoarba excesul de dioxid de carbon prin intermediul oceanelor si padurilor, conform unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Bristol University, coordonati de profesorul Wolfgan Knorr.

Constatarile lor contrazic concluziile anterioare potrivit carora capacitatea Pamantului de a depozita emisiile poluante descreste, ducand la acumularea lor in atmosfera si, implicit, la producerea efectului de sera.

Oamenii de stiinta au efectuat o serie de experimente care au evidentiat ca mai mult de jumatate din cantitatea de CO2 emisa in ultimii 160 de ani a fost absorbita, in ciuda faptului ca emisiile au crescut de la 2 miliarde tone in 1850, la 35 miliarde tone pe an, astazi.

"Studiile anterioare sugereaza ca in urmatorii zece ani cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera va creste accelerat din cauza diminuarii capacitatii de absorbtie a Pamantului. Totusi, experimentele noastre nu indica un astfel de pericol", spune Knorr.

Studiul s-a bazat in totalitate pe mijloace empirice de culegere a datelor, precum extragerea de informatii din straturile glaciale antarctice. Cercetatorii spun ca s-a evitat luarea in calcul a modelelor climatice speculative.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: