Scutirea de impozit pe profitul reinvestit duce la falimentarea firmelor

Data publicarii: 12-11-2009 | Afaceri

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, masura adoptata de Guvern, poate aduce mari dificultati firmelor care iau in serios actul normativ aferent. Legea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, care intra in vigoare din trimestrul patru al acestui an, pare pe hartie o masura buna luata de guvernul Boc, dar in realitate nu-i decat un dar otravit pentru firme. Mai precis investitiile realizate din profit nu urmeaza regimul normal al cheltuielilor deductibile, scoase de la calculul impozitului. Ca urmare, la un moment dat, firma "beneficiara" poate avea surpriza ca Fiscul sa ii atraga atentia ca totusi trebuie sa plateasca impozit pe suma investita.

"In legea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt multe prevederi care dezavantajeaza investitorul. Una dintre ele se refera la faptul ca bunurile pentru care s-a folosit facilitatea (scutirea de impozit pe profitul reinvestit) nu se mai amortizeaza si sunt inregistrate ca rezerva.

Aceasta facilitate trebuie analizata cu atentie, in principal datorita faptului ca, in conformitate cu aliniatul 6 din lege, scutirea nu se acorda prin inregistrarea unei cheltuieli deductibile, ci prin inregistrarea unei rezerve, deductibila fiscal. Acest lucru inseamna ca, daca la un moment dat rezerva va fi anulata (de exemplu prin dizolvarea firmei), suma respectiva va deveni impozabila, deci avem de a face cu un impozit amanat si nu cu o scutire. In plus, conform aliniatului 12, valoarea pentru care s-a aplicat «scutirea» nu mai poate fi amortizata fiscal, deci investitia nu se va recupera pe calea unei cheltuieli deductibile, ci prin intermediul rezervei. Trebuie deci pus in balanta avantajul unei amanari a impozitului (pe durata nedeterminata) cu plata acestuia esalonat, pe perioada de amortizare fiscala a echipamentului", afirma avocatul Gabriel Biris.
 
Maria Grapini, proprietarul grupului de firme Pasmatex si presedintele FEPAIUS, sustine ca facilitatea functioneaza doar pe hartie si nu ajuta, in fapt, companiile. "Este bine stiut ca ultimul trimestru din an este unul cu pierderi, foarte putini raporteaza profit. In plus, conform prevederii, planificarea unei investitii se poate face doar dupa depunerea bilantului, adica la patru luni de la inchiderea anului. Practic, pana la depunerea bilantului pe 2009, investitia in baza acestei facilitati este blocata", a explicat Grapini. Nici Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, nu este multumit de textul legii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit. "Textul este destul de vag, iar facilitatea este total insuficienta", sustine Parvan.
 
Potrivit Legii nr. 329/2009, referitoare la reorganizarea agentiilor guvernamentale si incurajarea mediului de afaceri, aparuta zilele trecute in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare in decembrie, in perioada 1 octombrie 2009-31 decembrie 2010, "profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit".

Integral in Cotidianul