CE a aprobat garantia acordata de statul roman companiei Ford Romania pentru imprumutul BEI

Data publicarii: 13-11-2009 | Actualitate

Comisia Europeana (CE) a autorizat proiectul de acordare a unei garantii de stat de 80% de catre Romania companiei Ford Romania, care sa-i permita sa ia un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru fabricarea de masini ecologice, potrivit unui comunicat transmis vineri de Bruxelles.

Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO2 si productia ulterioara de vehicule la uzina Ford din Craiova.

Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata de Romania indeplineste conditiile din cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, care le acorda statelor membre o posibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale.

In mod concret, Ford Romania va plati o remuneratie corespunzatoare pentru garantie si va furniza suficiente valori pentru cazul in care garantia ar fi executata. Prin urmare, aceasta schema de ajutoare este compatibila cu articolul 87 alineatul (3) litera (b) din Tratatul CE, care permite acordarea de ajutoare pentru remedierea perturbarilor grave ale economiei unui stat membru, anunta CE.

"Comisia poate autoriza aceasta garantie de stat, care ar trebui sa contribuie la proiectul de investitii transeuropean al societatii Ford de fabricare a unor masini ecologice, fara ca aceasta sa dea nastere la denaturari excesive ale concurentei", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Ford Romania vrea sa utilizeze fondurile BEI pentru proiectul sau de peste 1 miliard euro de la uzina din Craiova, care face parte dintr-o intreprindere comuna europeana in scopul dezvoltarii unor motoare si masini cu emisii reduse de CO2. BEI acorda un imprumut de 600 milioane euro pentru Ford Europa in vederea proiectului de dezvoltare, din care 200 milioane euro sunt pentru Ford Werke GmbH in Germania si 400 milioane euro sunt pentru Ford Romania.

Imprumuturile si garantiile corespunzatoare vor fi acordate pentru cinci ani, in perioada 2009-2014, avand scadenta peste sapte ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: