Platim cu 18% mai mult pentru caldura decat ceilalti europeni

Data publicarii: 17-11-2009 | Actualitate

Pierderile din sistem si preturile ridicate ale combustibililor sunt principalele cauze care ridica pretul gigacaloriei. Consumatorii din Romania platesc in medie cu 18% mai mult pentru energia termica in sistem centralizat, comparativ cu celelalte state europene, din cauza operatiunilor ineficiente ale companiilor din domeniu, arata un studiu al AT Kearney.

Astfel, romanii platesc un pret pe gigacalorie similar cu cel din Germania, desi Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este mai mic de aproape cinci ori in cazul Romaniei. 

Daca in Romania PIB pe cap de locuitor este de 6.334 euro, in Germania acest indicator ajunge la 30.428 euro.  Un alt stat cu un pret al gigacaloriei apropiat de cel platit de romani este Finlanda, cu 59 euro pe gigacalorie, la un PIB pe cap de locuitor de 35.094 euro, in timp ce lituanienii platesc 39 de euro pe gigacalorie si au un PIB pe locuitor de 9.582 euro.

In opinia presedintelui Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania, Radu Opaina, consumatorii romani platesc in prezent nota de plata a coruptiei si incompetentei din sistemul romanesc de termoficare din ultimii 20 de ani. "Sistemul de termoficare romanesc a fost una dintre vacutele de muls, care acum, din pacate, a ajuns in colaps si nu se stie cum va iesi din acest colaps. Macar acum, in ceasul al doisprezecelea, smecherii din sistem ar trebui sa se dea la o parte, astfel incat sa lase loc unui management competent si eficient  care sa nu fie numit in functie de criterii politice", ne-a declarat Radu Opaina.  Acesta considera ca banii din sistem au fost suficienti si ar fi putut acoperi investitiile pentru modernizare daca ar fi fost folositi eficient, astfel incat pierderile din retea sa fie limitate.

"Nu este vorba de bani, pentru ca bani au fost, ci unde s-au dus banii este mai important. Acum consumatorii platesc nota de plata pentru incompetenta si coruptia celor care au condus sistemul de termoficare timp de 20 de ani", a precizat Opaina. Pe de alta parte, reprezentantii AT Kearney sustin ca pretul platit de Romania  pentru energia termica genereaza o povara suplimentara asupra bugetului de stat si a bugetelor locale, care subventioneaza pretul consumatorilor casnici, in timp ce industria romaneasca sufera din cauza costurilor mari de productie.

In prezent, subventiile in pretul final al gigacaloriei acopera, in medie, 48% din costurile totale de productie si distributie, iar pretul gigacaloriei difera in functie de oras si companie, potrivit AT Kearney. Energia termica in Romania este produsa in proportie de 41% din carbune, nivel similar cu cel european, si 48% din gaze naturale, fata de 28% in statele euroepene.

Integral in Romania Libera