Presedintele BCE considera prematur sa se proclame sfarsitul crizei

Data publicarii: 24-11-2009 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a reafirmat ca este "prematur sa se proclame finalul crizei financiare", la o conferinta in Madrid, relateaza AFP.

"Astazi, este prematur sa se proclame sfarsitul crizei fianciare", a spus Trichet, intr-un discurs sustinut in fata Asociatiei Spaniole a Pietelor Financiare.

`El a subliniat ca BCE este hotarata sa puna capat, la momentul oportun, masurilor exceptionale in ceea ce priveste lichiditatea introduse in vara anului trecut, ca reactie la criza financiara.

"Cand momentul va fi potrivit, hotararea BCE de a iesi (din aceste programe n.r.) nu trebuie pusa in discutie", a afirmat Trichet, anticipand, totusi, o "retragere graduala si ordonata a acestor masuri".

La urmatoarea reuniune, din decembrie, consiliul guvernatorilor BCE va discuta, de altfel, despre problema retragerii acestor masuri exceptionale. In 5 noiembrie, boardul BCE a mentinut dobanda cheie la 1%, nivel minim istoric in vigoare din mai 2009, argumentand ca nivelul este potrivit pentru actualul context.

Trichet a repetat angajamentul BCE de a-si respecta obiectivele sale in legatura cu nivelul inflatiei pe termen mediu, institutia tintind o rata anuala a inflatiei de putin sub 2%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: