A fost construita prima centrala osmotica din lume

Data publicarii: 25-11-2009 | Mediu

Norvegia a inaugurat marti, pe malurile Fiordului Oslo, primul prototip de centrala osmotica din lume, un proiect la scara redusa, dar care reprezinta o noua etapa in producerea de energie regenerabila, scrie Reuters.

"Este o forma de energie regenerabila care, spre deosebire de cea solara sau cea eoliana, produce un volum de electricitate previzibil si stabil, oricare ar fi starea vremii", a explicat Erik Skilhagen, reprezentant al Statkraft, compania care a dezvoltat proiectul.

O centrala osmotica utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce. Daca cele doua mase de apa sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua se va deplasa spre prima, generand o supra-presiune care va putea fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine.

"Energia de tip osmotic reprezinta o tehnologie cu potential ridicat. Metoda se pliaza cerintelor energetice contemporane, nu provoaca emisii de gaze cu efect de sera si ar putea deveni competitiva in numai cativa ani", a adaugat Skilhagen.

Compania norvegiana estimeaza ca energia osmotica reprezinta un potential mondial anual de 1.700 terawatti pe ora. In prezent, Statkraft urmareste sa creeze membrane care sa aiba o mai mare eficienta energetica.

OSMOTIC POWER PROTOTYPE

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: