Directorul FMI propune o moneda globala
Data publicarii: 11-02-2011 | International
FMI-ul vede ca solutie a problemelor financiare utilizarea extinsa a unei monede globale - DST-ul -, precizand totodata ca se impune o crestere a rolului ocupat de moneda chineza in relatiile economice internationale; in SUA, somajul a inregistrat o scadere, trimitand un val de optimism in pietele financiare internationale.
Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, sugereaza ca existenta unei monede globale care sa inlature dominatia dolarului american ar putea ajuta la inlaturarea instabilitatii financiare in viitor.
Intr-un discurs tinut la Washington, Strauss-Kahn a argumentat ca rezervele pe care tarile membre le mentin in fond ar putea fi folosite, in locul dolarilor americani, pentru a evalua comertul international. Asa numitele drepturi speciale de tragere (DST) ar ptuea fi o buna alternativa pentru dolarul american in rezervele valutare ale bancilor centrale, considera Strauss-Kahn, citat de The Guardian.
"Utilizarea DST-ului pentru comertul international si pentru denominarea activelor financiare ar putea reprezenta un excelent tampon fata de volatilitatea ratelor de schimb valutar", a explicat Strauss-Kahn, in vreme ce "emiterea de bonduri denominate in DST ar putea institui o noua clasa de active financiare".
FMI-ul a publicat un proiect care sustine afirmatiile lui Strauss-Kahn, invitand economistii de varf la discutii cu privire la viitorul sistemului financiar international.
FMI solicita un mai mare rol pentru yuanul chinezesc
Pana la implementarea unei monede globale, Strauss-Kahn a vorbit si despre importanta sporirii rolului pe care il are moneda chinezeasca in comertul global. Adaugarea unor monede ale economiilor emergente, cum este cazul yuanului, in cosul de valute de referinta, ar aduce mai multa stabilitate sistemului global.
Strauss-Kahn a avertizat ca fara unele ajustari aduse sistemului monetar global, se pun premizele urmatoarei crize, in conditiile in care dezechilibrele globale se maresc permanent si totodata cresc presiunile ratelor de schimb, noteaza Reuters.
Principala problema legata de yuan insa este faptul ca acesta nu se tranzactioneaza liber pe pietele financiare iar pietele chinezesti sunt in marea lor majoritate inchise. Beijingul incurajeaza un program pilot prin care incearca extinderea utilizarii yuanului in tranzactiile din afara granitelor, in incercarea de a creste importanta regionala si globala a propriei monede.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Piata birourilor din Bucuresti a coborat la minimele ultimilor 4 ani, pe plan regional
- Studiu EY: Listările globale au dat dovadă de reziliență în primul semestru din 2025 în pofida volatilității pieței
- Libra finanțează cu 119 mil. lei proiectul rezidențial Scala Sopor din Cluj
- Revolut Business lansează în România conturile de economii pentru companii, cu dobândă de până la 4% pe an
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări