China devine cea mai puternica economie din lume dupa SUA, detroneaza Japonia

Data publicarii: 14-02-2011 | International


Economia Chinei s-a cifrat la sfarsitul lui 2010 la 5.8 trilioane de dolari americani, detronand Japonia, care a obtinut doar 5.474 trilioane. Astfel, China devine cea mai puternica economie din lume, dupa SUA, iar in zece ani ar putea trece pe locul intai, conform BBC News Online.

Dupa ce a ocupat locul doi in ierarhia economica globala, Japonia a fost impinsa pe pozitia a treia de o scadere in exporturi si de o incetinire a consumului. In ultimele trei luni din 2010, economia Japoniei s-a redus cu 1.1% pe an, iar cresterea economica a scazut cu 0.3% fata de trimestrul al treilea. In acelasi timp, consumul a pierdut 0.7% in ultimul trimestru.

Dupa Takeshi Minami, economist-sef la Institutul de Cercetare Norinchukin, scaderea se datoreaza cererii externe negative, dar si faptului ca subventiile acordate de guvern pentru stimularea consumului tocmai s-au sistat sau urmeaza sa inceteze. "Situatia nu se va inrautati, dar recuperarea nu va fi destul de viguroasa pentru a fi simtita de catre populatie", a adaugat Takeshi Minami.

Pe de alta parte, China s-a bucurat anul trecut de o explozie in industria prelucratoare si a facut investitii considerabile in infrastructura. Yenul a atins cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani in raport cu dolarul american. In perioada urmatoare analistii se asteapta la o oarecare incetinire, dar structura economiei pare solida, iar cresterea, sustenabila. In aceste conditii, analistii nu exclud posibilitatea ca peste zece ani China sa devina cea mai puternica economie din lume, detronand SUA.

Totusi, unii economisti spun ca analizarea Japoniei prin prisma Chinei nu este neaparat relevanta. "Produsul intern brut per capita este in China de aproximativ 4,500 de dolari, dar in Japonia este de 40,000 de dolari", a aratat Tom Miller de la GK Dragonomics, o firma de consultanta cu sediul in Beijing. "Marea majoritate a chinezilor sunt inca saraci, cei mai multi inca traiesc in mediul rural. Locuitorul mediu al Japoniei este cu mult mai bogat decat locuitorul mediu al Chinei", a adaugat acesta.

Expansiunea economica a Chinei a inceput in 1980, printr-o serie de masuri menite sa ridice nivelul de trai. Pana in 1995, exporturile au crescut considerabil, iar tara a primit numele de "fabrica lumii". In paralel, Japonia era o forta in anii 80, cu cresteri de 7.1% si cu o dezvoltare incredibila in electronice si industria auto. Pana in anii 90, insa, piata imobiliara a fost invadata de speculatii si de preturi exagerate, investitiile s-au diminuat si economia s-a prabusit.

Dupa SUA, China si Japonia, cele mai mari puteri economice ale lumii sunt, in ordine, Germania, Franta si Marea Britanie.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: