Dezastrul din Japonia scumpeste electronicele, asigurarile si energia electrica

Data publicarii: 18-03-2011 | Actualitate


Dezastrul din Japonia a "inghetat" exporturile pentru multe produse fabricate in aceasta tara. Reducerea exporturillor japoneze duce insa la cresteri de preturi pentru produse ca telefoane mobile si computere, ale caror componente provin din Japonia. Analistii vorbesc si de scumpirea asigurarilor dupa ce facturile platite de asiguratori au depasit cateva zeci de miliarde de dolari. Totul pune in pericol revenirea economica globala, inclusiv in Romania.

Japonia produce aproape jumatate din componentele folosite in fabricarea calculatoarelor, televizoarelor si telefoanelor mobile. Pretul acestora a crescut dupa ce zeci de fabrici japoneze au fost inchise.
 
Automat discutam si despre o scumpire a electronicelor. Reducerea exporturilor japoneze afecteaza toate afectate de ceea ce se intampla acum la niponi.
 
"Romania putea beneficia de investitii financiare sau directe din Japonia, care probabil nu vor mai veni. Iar majorarea costurilor la energie si, posibil, la alimente ne va face mai grea iesirea din criza.", explica analistul economic Dragos Cabat.
 
Mari companii internationale sunt afectate atat de scumpirea componentelor, cat si de scaderea abrupta la bursa a valorii actiunilor. De exemplu, Apple a pierdut 22 de miliarde de euro in 2 zile. In schimb, yenul s-a intarit fara precedent dupa ce firmele japoneze si-au repatriat toti banii din strainatate si au cumparat moneda nationala.

 

citeste integral: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: