Titeiul brut si impactul sanctiunilor UE impotriva Iranului
Data publicarii: 26-01-2012 | International
UE a hotarat impunerea unui embargo asupra importurilor de materii prime din Iran. Aceasta hotarare, asteptata de altfel, face parte din sanctiunile impotriva intentiilor nucleare ale Iranului si, in plus, permite tarilor care in momentul de fata se bazeaza pe importul de petrol iranian sa isi incheie contractele pana la 1 Iulie, urmand ca in acest timp sa gaseasca furnizori alternativi.
Inainte de acest anunt, sase vase de razboi din America, Marea Britanie si Franta au traversat stramtoarea Ormuz in acest weekend, iar piata mondiala asteapta nervoasa raspunsul Teheranului. In ultima luna, autoritatile iraniene au amenintat de mai multe ori ca vor inchide aceasta importanta stramtoare prin care circula zilnic aproximativ 20% din petrolul transportat global.
Guvernele occidentale, in frunte cu Marea Britanie si SUA au declarat ca au mijloacele de a pastra stramtoarea deschisa si vor face tot ce este necesar pentru a asigura transportul in deplina securitate a petrolului produs de tarile din Golful Persic. Europa importa circa 450.000 barili zilnic, iar consumatori cheie cum ar fi Grecia, Italia si Spania vor trebui sa caute alti furnizori, atentia indreptandu-se natural spre Libia, ale carei exporturi de petrol au crescut constant de la incheierea razboiului civil.
Riscul unui conflict in luna decembrie a dus la cresterea pretului petrolului Brent cu 10 dolari pana la inceputul lui Ianuarie, cand atentia s-a mutat la estimarile fragile pentru cererea de petrol in prima jumatate a anului 2012.
Oficialitatile iraniene vor trebui probabil sa actioneze acum cu mare prudenta, deoarece hotararea comunitatii internationale a fost demonstrata clar si se stie ca o incercare de a bloca stramtoarea Ormuz va duce probabil la o crestere daunatoare a preturilor, ce va afecta toate natiunile consumatoare de petrol, inclusiv China, cel mai mare client al Iranului.
Pretul petrolului Brent a mai adaugat un dolar la cei 111 USD per baril, ramanand totusi cu 4 dolari sub valoarea maxima atinsa anterior in aceasta luna. Aceasta reactie limitata arata ca anuntul fusese luat deja in calcul si ca este nevoie de o alta escaladare a situatiei pentru ca preturile sa urce. Speculatorii au continuat sa mareasca pozitiile lungi nete de pe piata pe baza riscului geopolitic crescut, un alt motiv care explica de ce cresterea initiala a pretului in urma anuntului UE nu a fost mai mare.
Cu toate acestea, in urmatoarele zile si saptamani piata va astepta cu nerabdare urmatoarea miscare a Iranului, iar, daca din nefericire se va ajunge la un conflict armat, pretul ar putea sa sara cu 20 pana la 40 de dolari barilul in functie de impactul trecerii libere prin stramtoarea Ormuz. Un astfel de varf, daca se prelungeste, ar putea prevesti o recesiune globala ca in 2008-2009. Cererea de petrol ar putea fi serios afectata ceea ce ar duce la cresterea riscului ulterior de colaps al pretului, lucru care, in aceasta etapa nu este dorit de nimeni, nici macar de Arabia Saudita.
Tinand cont de ceea ce stim acum despre cerere si oferta, probabil simtim cu totii ca pretul petrolului se tranzactioneaza scump, dar prima de risc geopolitic va ramane constanta in viitorul apropiat, lasand interesul pentru vanzare doar pentru cei cu inimi curajoase.
Ole Sltoh Hansen, Senior Client Advisor, Saxo Bank. Hansen este specialist in piata Futures, cu o experienta de peste 20 de ani in cumparare si vanzare.
Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai bancii. White label reprezinta pentru Saxo Bank o zona de business importanta si presupune personalizarea si crearea de marci pentru platformele de tranzactionare pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tari. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestioneaza. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice