Ungaria/plagiat: Presedintele isi anunta demisia
Data publicarii: 03-04-2012 | International
Seful statului ungar, Pal Schmitt, implicat intr-un caz de plagiat legat de teza lui de doctorat, si-a prezentat luni demisia in fata parlamentului, dupa ce initial a indicat ca nu va demisiona, informeaza MTI, AFP si AP.
'Intrucat, conform Constitutiei, persoana presedintelui trebuie sa reprezinte unitatea natiunii ungare, iar persoana mea a devenit, din pacate, sinonima cu divizarea, consider ca datoria mea este de a-mi depune mandatul', a declarat presedintele, in fata deputatilor.
Sefului statului ungar i s-a retras la 29 martie titlul de doctor de catre Universitatea Semmelweis, care a calificat drept "plagiat" teza lui asupra istoriei Jocurilor Olimpice sustinuta cu douazeci de ani in urma, aminteste AFP.
Partidele de opozitie au cerut toate demisia presedintelui, care s-a intors joi la Budapesta dintr-o vizita in Coreea de Sud, dar el a evitat atunci presa ce il astepta la aeroport.
Saptamanalul ungar HVG a publicat la inceputul lunii ianuarie extrase din teza lui Pal Schmitt ce pare o traducere din limba franceza a unei lucrari apartinand unui expert bulgar, Nikolai Gheorgiev.
"Reproducerea lucrarii bulgarului Gheorgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, permite sa se presupuna ca este vorba despre un plagiat", a scris publicatia amintita.
Schmitt a declarat luni in fata deputatilor ca munca sa a fost 'cinstita' si a apreciat ca universitatea nu avea 'dreptul' sa-l priveze de titlul de doctor. El si-a anuntat totodata intentia de a pregati o noua teza de doctorat, avand ca subiect sportul si protectia mediului.
Partidele de opozitie au salutat decizia lui Schmitt, care pune capat unui scandat ce aduce prejudicii imaginii Ungariei, in opinia lor. Decizia anuntata luni de presedinte era una 'asteptata de mai multe zile de intreaga tara', a declarat Attila Mesterhazy, presedintele socialistilor /MSZP/. Acesta a propus chiar partidului de guvernamant Fidesz sa-i ofere din nou aceasta functie lui Laszlo Solyom, care a mai fost sef al statului intre 2005 si 2010 si este recunoscut pentru integritatea sa morala si profesionalismul sau.
Pal Schmitt a fost numit presedinte in 2010 pentru un mandat de cinci ani. In Ungaria, seful statului este ales de legislativ. Partidul Fidesz, al premierului Orban, va decide de facto un nou presedinte, care va trebui votat de parlament cu o majoritate de doua treimi, majoritate pe care Fidesz o are asigurata.
Liderul grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, a mentionat ca parlamentul va decide asupra demisiei lui Schmitt in cursul acestei zile si ca un nou sef al statului va fi ales cat mai curand posibil. Intr-un discurs rostit dupa declaratia lui Pal Schmitt, Janos Lazar a notat ca 'presedintele este indreptatit la respect, institutia presedintelui este indreptatita la respect si munca pe care a depus-o in ultimii doi ani merita de asemenea respect'.
Pal Schmitt s-a nascut la 13 mai 1942. A practicat cu succes scrima, incepand cu 1955. A castigat de doua ori campionatele nationale de scrima, a participat in cadrul echipei nationale de scrima a Ungariei la 130 de competitii, intre 1965-1977, si a fost castigator al medaliei de aur, alaturi de echipa nationala de scrima, la Olimpiadele de Vara din 1968 si 1972. S-a retras din activitatea sportiva in 1977, devenind ulterior sef de Protocol la Comitetul international olimpic si presedinte al Asociatiei 'World Olympians' intre 1999-2007.
Intre 1983 si 1988, el a fost secretarul general al Comitetului olimpic ungar, devenind presedintele acestui for in 1990. A lucrat si ca diplomat, fiind ambasadorul Ungariei in Spania (1993-1997) si in Elvetia (1999-2002). A candidat ca independent, sustinut insa de Fidesz, pentru primaria Budapestei in 2002, fara succes. A deschis lista Fidesz pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, ocupand, in cadrul Parlamentului European, functia de vicepresedinte al Comisiei pentru cultura si educatie.
La 14 iulie 2009 a fost ales unul dintre cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European. Dupa alegerile parlamentare din 11 si 25 aprilie 2010, a devenit presedintele parlamentului, functie detinuta intre 14 mai si 6 august 2010. La alegerile prezidentiale din 29 iunie 2010, a fost ales de catre parlament pentru functia suprema in stat, beneficiind de 263 de voturi din 322.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?