UCPR: Pretul oualor la producatori a scazut cu 18 procente fata de finele lunii februarie 2012
Data publicarii: 03-04-2012 | Diverse
Pretul oualor la producatori a scazut, in medie, cu 18 procente fata de finele lunii februarie 2012, iar dupa Sarbatorile Pascale se asteapta o noua diminuare cu alte 10-15 procente, estimeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
"Desi producatorii au redus preturile la oua pana la 0,43-0,45 lei pe bucata fara TVA, de la 0,50 - 0,55 lei pe bucata, la finele lunii februarie, o parte din comercianti nu au redus din adaos. Pana in Sarbatorile Pascale nu estimam alte modificari, dar in mod sigur dupa Paste se va mai vedea o diminuare cu 10-15 procente datorita cresterii ofertei provenite din gospodariile taranesti", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele UCPR, Ilie Van.
Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai Romaniei consuma lunar circa 100 de milioane de oua, dar in perioada Sarbatorilor Pascale consumul creste cu circa 50%. "In lunile de iarna, oferta de oua din fermele avicole este de 120 de milioane de oua, iar in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale va creste pana la 150 de milioane de oua. Pe langa oferta industriala de oua, in aceasta perioada apare si cea din gospodariile taranesti, care ia in jur de 30% din piata, deoarece potentialii cumparatori urbani se aprovizioneaza pe diferite canale din oferta taraneasca. In perioada de vara fermele industriale produc in jur de 80-90 de milioane de oua", a explicat Van.
Marile lanturi de magazine mentin in aceasta perioada preturi destul de ridicate la oua, de la 0,7 pana la 1,3 lei pe bucata, tinand cont de cresterea consumului datorita Sarbatorilor Pascale.
Piata romaneasca a inregistrat un deficit de 30 de milioane de oua in lunile ianuarie si februarie 2012, comparativ cu perioada similara a anului trecut, respectiv 12% din necesar, acesta provenind aproape integral din reducerea importurilor.
Scaderea importurilor de oua a fost determinata de obligativitatea schimbarii custilor la nivel european, care a dus la inchiderea unor ferme in tarile care nu au reusit modernizarea lor.
Potrivit UCPR, din cauza acestui deficit inregistrat in primele doua luni din acest an, preturile de vanzare la poarta fermelor au crescut la 0,5 lei - 0,54 lei/ou, incepand cu 27 februarie 2012, fata de un nivel mediu de 0,39 lei/ou inregistrat pe parcursul lunii februarie.
In Romania, exista in prezent circa 150 de producatori de oua, dintre care 35 de mari producatori, ce realizeaza 85% din productia industriala romaneasca. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati.
UCPR are 100 de membri, societati avicole mari care realizeaza 75% din carnea de pasare si 80% din ouale produse in sistem industrial in Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?