Cardurile contribuie la cresterea economica
Data publicarii: 16-10-2006Studiul analizeaza beneficiile utilizarii cardurilor si platilor electronice pentru economia romaneasca, plecand de la evolutia indicatorilor pietii. Conform studiului, cardurile isi aduc un aport semnificativ la eliminarea economiei subterane prin cresterea transparentei proceselor economice, stimularea de noi afaceri si crearea de slujbe. In plus, studiul arata potentialul cardurilor ca si platforme pentru inovarea si dezvoltarea serviciilor online. Raspandirea rapida a serviciilor de internet banking, mobile banking si home banking deschide noi oportunitati pentru folosirea cardurilor in Romania.
"Este evident ca Romania are un potential foarte bun si trebuie sa beneficieze mai mult de pe urma platilor electronice. Cardurile conduc la transparenta, siguranta si eficienta care sprijina dezvoltarea economica sustenabila. Mai mult, acestea au un rol deosebit in a atrage persoanele catre sistemul bancar si de a creste fondurile disponibile pentru imprumuturile comerciale, esentiale intr-o economie in crestere", a declarat Catalin Cretu, Vicepresedinte, Visa International CEMEA.
In anul fiscal incheiat in iunie 2006, s-a constatat o crestere a numarului de carduri emise in Romania, existand peste 4,22 milioane de carduri Visa active emise de bancile din Romania - o crestere de 36% fata de perioada similara din 2005. Practic, in perioada raportata au fost emise cate 2 carduri Visa pe minut. Nu a crescut doar numarul de carduri, dar si gama de produse este mai variata, acestea devenind mai flexibile si indeplinind cerintele noilor sectoare ale pietei. Produse cum sunt cardurile de credit, cardurile business, cardurile co-branded si cardurile de salariu sunt acum incluse in oferta pentru clientii romani.
Aceste instrumente reprezinta o modalitate simpla si eficienta pentru implicarea in sistemul bancar a oamenilor fara istoric bancar sau castigarea de noi clienti. Cresterea procentului populatiei bancarizate conduce la sporirea depozitelor din sistemul bancar. Depozitele pot fi apoi folosite pentru a finanta creditele comerciale.
Aceste imprumuturi sunt, de obicei, de cateva ori mai mari decat suma depozitata si sunt folosite pentru a cumpara bunuri si servicii (inclusiv forta de munca). Companiile de unde se achizitioneaza bunuri si servicii si noi angajati au mai multi bani de cheltuit. Salariile sunt mai apoi folosite pentru cumpararea de bunuri de consum si de servicii, iar ciclul continua. Un nou ciclu de productie este generat, si aceasta conduce la sporirea cheltuielilor si la dezvoltarea economica.
Participantii la masa rotunda au subliniat importanta masurilor pentru stimularea platilor electronice in mediul rural si sporirea gradului de acceptare al cardurilor. „In prezent in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane – ceea ce reprezinta 47% din populatie. Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni”, se arata in studiul No-Cash.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?