Tender dezminte informatia ca PPF Investments bate palma pentru Ardaf
Data publicarii: 17-10-2006PPF Investments, bratul investitional al grupului ceh PPF, este aproape de a incheia un acord pentru achizitia societatii SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA, a relatat, luni, Czech Business Weekly (CBW), citand surse apropiate negocierii.
Fostul presedite al consiliului de administratie al Ardaf, Octavian Manastireanu, a declarat ca a fost informat ca un investitor ceh ar fi interesat, insa nu a adaugat nimic, precizand ca nu a jucat niciun rol in negocieri. "Orice achizitie ar insemna o implicare directa in activitatea a companiei si o infuzie de capital la Ardaf ar fi mai mult de binevenita", a spus Manastireanu, citat de CBE.
Cea mai buna oferta pentru preluarea Ardaf a fost de 40 milioane euro, insa Tender a precizat ca doreste o suma mai mare. "E adevarat ca orice companie din grupul Tender este de vanzare, inclusiv Ardaf. Dar pretul trebuie sa fie unul corect“, spunea in noiembrie 2005 Ovidiu Tender, citat de Cotidianul. Acesta mai preciza anul trecut, inainte de declansarea dificultatilor companiei, ca 60 milioane euro i se pare a fi un pret corect pentru valoarea companiei de asigurari. "Exista un interes major pentru cei 500.000 de clienti ai Ardaf", a afirmat recent omul de afaceri.
Actionarii Ardaf vor lua in discutie a treia majorare de capital social, cu pana la 100 milioane lei si majorarea valorii nominale a actiunilor Ardaf existente, de la 0,1 la 0,2 lei, a anuntat, pe 12 octombrie, un comunicat al administratorului special al Ardaf, avocatul Radu Cocea, remis Bursei electronice Rasdaq.
Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara.
Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii vizeaza pe Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie. Avocatul Radu Cocea a preluat integral atributiile consiliului de administratie in calitate de administrator special.
"Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se afirma in comunicatul CSA, care anunta retragerea aprobarii pentru cei trei administratori ai Ardaf.
Potrivit publicatiei cehe, Radu Cocea a refuzat sa comenteze asupra virtualei vanzari.
"Daca este adevarat, ar putea fi o investitie chiar buna, deoarece PPF ar putea aduce experienta proprie, grupul detinand integral Ceska Pojistovna (n.red. fost companie de asigurare de stat a Republicii Cehe)", a declarat pentru Czech Business Weekly analistul Jakub Zidon.
Pentru perioada iulie - septembrie 2006, au fost programate doua majorari ale capitalului social al societatii de asigurari Ardaf, independente una fata de cealalta, una de 71,2 milioane lei, iar cealalta de 110 milioane lei.
In privinta majorararii capitalului social al Ardaf cu 71,2 milioane lei administratorul special al Ardaf a constatat ca "au fost subscrise si varsate, pana la data limita pentru exercitarea dreptului de preferinta, 30.09.2006, un numar de 7.434.184 actiuni nominative, cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, la pretul de 0,1 lei/actiune, in valoare totala de 743.418,40 lei".
In data de 6 septembrie 2006, administratorul special al societatii de asigurari Ardaf, Radu Cocea, a decis inchiderea operatiunii de majorare de capital a societatii, care s-a marit de la 50,06 milioane lei la 61,85 milioane lei (17,62 milioane euro).
Societatea de asigurari Ardaf a inregistrat pierderi de 82,41 milioane lei (23,15 milioane euro) pe primul semestru al anului 2006 si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 112,62 milioane lei (31,63 milioane euro), potrivit raportului companiei. Volumul primelor brute incasate de Ardaf in primele sase luni ale anului 2006 reprezinta o scadere cu aproape 20% fata de perioada similara a anului trecut. La asigurari generale s-au incasat prime de 110,12 milioane lei, iar la asigurari de viata, 2,5 milioane lei. Incasarile din prime la activitatea de asigurari generale au fsot mai mici cu 19,93% fata de perioada similara a anului 2005, iar la activitatea de asigurari de viata, mai mici cu 20,68%.
La sfarsitul primului semestru al anului 2006, activele totale ale Ardaf au inregistrat valoarea de 166,75 milioane lei, in scadere cu 21,15 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului trecut. Despagubirile platite in primul semestru al anului 2006 pentru asigurarile generale au fost de 61,06 milioane lei si au avut o crestere fata de semestrul I al anului precedent de 18,48%, respectiv 9,52 milioane lei.
PPF Investments a invocat confidentialitatea in chestiunea eventualei preluari a Ardaf
PPF Investments (PPFI) nu poate oferi detalii referitoare la eventuala preluare a companiei Ardaf, datorita clauzelor de confidentialitate, a declarat directorul general al PPF Investments, Michal Susak.
"PPFI opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, inclusiv in Romania, unde cautam oportunitati atractive de investitii in mai multe sectoare si industrii. Lucram la cateva proiecte in toate aceste tari, insa datorita unor clauze de confidentialitate semnate cu partenerii, nu putem sa oferim orice fel de detalii, inclusiv stadiul in care se afla proiectul", a afirmat Susak.
In acest moment, Tender SA detine 56,185% din actiunile Ardaf, Raiffeisen Zentralbank, 19,93%, iar Clairmont Holding Limited, 10,17%.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?