Furnizorii de Internet sunt nemultumiti de Netcity
Data publicarii: 18-10-2006
In momentul de fata dezvoltarea retelei prin linii aeriene (structuri suspendate) este interzisa de Consiliul Local al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), fiind admisa numai dezvoltarea prin subteran, cu fribra optica.
"Avand in vedere ca nu se cunosc costurile de acces la Netcity si ca exista riscul aparitiei unui nou monopol al unei companii care poate acapara reteaua metropolitana, ANRC trebuie sa reglementeze acest segment si sa ia atitudine fata de politica anticoncurentiala a PMB", a mai declarat Malacopol.
In cadrul aceluiasi eveniment, directorul de dezvoltare al companiei RCS&RDS, Valentin Popoviciu a declarat ca autoritatile locale vor avea un rol foarte important in dezvoltarea retelelor de date, insa a subliniat ca actuala modalitate de realizare a retelei metropolitane nu este cea mai eficienta.
"Companiile care nu vor sa intre in proiectul initiat de PMB vor plati mai mult pentru cesiunea domeniului public. Vrem sa facem extindere subterana separata de proiectul municipalitatii, insa nu avem nici un raspuns de la Primarie", a declarat Valentin Popoviciu.
O pozitie similara a avut Corneliu Tanasa, directorul executiv al Asociatiei InterLAN (asociatie care reuneste retelele de cartier), in opinia caruia proiectul Netcity poate afecta retele de cartier si in ultima instanta utilizatorii finali, acestia din urma vor plati mai mult, fiind nevoiti sa suporte o parte din costurile conectarii operatorilor la fibra neagra instalata de PMB.
Proiectul Netcity se constituie intr-un parteneriat public - privat, primaria va pune la dispozitie doar domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane.
Parteneriatul va dura 49 de ani, insa PMB nu a selectat inca compania care va dezvolta proiectul.
Implementarea proiectului va cuprinde 3 etape prezentate de Radu la seminarul Infrastructura de Telecomunicatii - Suport pentru dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport. Prima etapa, ce va debuta in februarie 2007, consta in construirea unei retele intr-o zona pilot din Centrul istoric al capitalei, cu termen de realizare in 2008. A doua etapa cuprinde realizarea pana in 2010 a retelei de distributie si a bransamentelor pe intreg teritoriul Bucurestiului. Costurile sunt estimate la 100 de milioane de euro pentru aceasta etapa. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, are termen de realizare anul 2014.
Netcity va implementa conceptul "fiber to the home", adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele "societatii informationale" la nivelul Bucurestiului.
Pana in prezent, fiecare societate, publica sau privata, si-a dezvoltat propria retea de telecomunicatii, avand ca efect o dezvoltare haotica si inestetica data de cablurile care incarca stalpii capitalei. Reteaua metropolitana de fibra optica va asigura servicii de inchiriere de linii cu infrastructura superioara pentru toti operatorii interesati, va elimina dispunerea aeriana a cablurilor si va oferi acces la informatie la preturi reduse pentru utilizatorul final.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI