Incepe noul an universitar: 100 de facultati isi deschid portile, numarul studentilor e in scadere
Data publicarii: 01-10-2012 | Actualitate
Numarul total al studentilor la stat, care au intrat pe locuri bugetate si locuri cu taxa, este estimat de Ministerul Educatiei la 400.000. Statisticile arata ca numarul studentilor din anul I este mai mic decat cel din 2011, ca urmare a scaderii cifrei de scolarizare si a rezultatelor slabe de la examenul national de bacalaureat.
Peste 100 de institutii de invatamant superior de stat si private isi deschid portile luni, numarul studentilor din anul I fiind mai mic decat cel din 2011, ca urmare a scaderii cifrei de scolarizare si a rezultatelor slabe de la examenul national de bacalaureat, potrivit Mediafax.ro.
In Romania functioneaza 56 de institutii de invatamant superior de stat, numarul acestora fiind aproape egal cu al celor private.
Astfel, 35 de institutii de invatamant superior particular sunt acreditate, 21 de institutii de invatamant superior particular sunt autorizate sa functioneze provizoriu, iar alte cinci sunt autorizate sa functioneze provizoriu, organizand numai programe de studii universitare de masterat/studii postuniversitare, potrivit sursei citate.
Pentru anul universitar 2012-2013, numarul de locuri pentru anul I de studii universitare de licenta in invatamantul superior de stat este de 62.400, neexistand deocamdata o centralizare care sa arate cate dintre acestea s-au ocupat. Se estimeaza insa ca cifra de scolarizare este mai mica decat anul trecut, cand au fost 62.850 de locuri.
Au fost aprobate 35.600 de locuri pentru ciclul de studii universitare de master, la fel ca in 2011, si 3.000 pentru studiile de doctorat, cu 500 mai putine decat anul trecut.
Numarul total al studentilor la stat (locuri bugetate si locuri cu taxa) este estimat de Ministerul Educatiei la 400.000.
Anul trecut, la institutiile de invatamant particulare au fost 140.388 de studenti, dintre care 31.172 in anul I, asteptarile pentru 2012-2013 fiind pentru cifre comparabile, insa in mod sigur mai mici decat in 2011, drept consecinta a procentului modest de promovare a bacalaureatului, dar si a crizei financiare ce ii impiedica pe multi sa poata achita taxele de studiu.
Cei mai multi studenti straini sunt la medicina
Aproximativ 12.000 de studenti din tarile UE vor veni sa studieze la facultatile din Romania, in anul universitar 2012 - 2013, potrivit TVRinfo.ro.
Tot mai multi tineri aleg sa isi faca studiile in tari care ofera educatie de buna calitate, la un cost mic. Noua tendinta o reprezinta tarile din Europa de Est. La universitatile din Romania sau Bulgaria taxele de scolarizare sunt mai mici.
In Romania numarul studentilor din alte tari ale UE este de aproximativ 40.000 si estimarile sugereaza ca numarul lor va creste. Pentru comparatie in 2008, cand a inceput criza, studentii greci care studiau in Marea Britanie, Italia, Franta, Germania sau SUA au decis sa se mute in Slovacia, Cehia, Bulgaria sau Romania.
Rapoartele mai arata ca cei mai multi studenti straini opteaza pentru facultatile de medicina, stiinte tehnice si stiinte economice. In topultinerilor care au ales sa invete in universitatile din Romania conduc cei din Tunisia, cu 1.164 de inscrisi, Israel - 1.002, Franta - 967, Italia - 950, Grecia - 858, Germania - 488, Suedia - 440, Maroc - 431, Turcia - 369 si Serbia, cu 361, mai arata Mediafax.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice