Ungaria anunta noi masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar
Data publicarii: 09-10-2012 | International
Prognoza de crestere economica a Ungariei pentru anul 2013 a fost revizuita de la 1,6% la 1%. Ungaria va recurge anul viitor la noi masuri de ajustare bugetara in valoare de 1,4 miliarde de euro pentru a mentine deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, a anuntat vineri ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, potrivit Agerpres.
Ungaria se afla "la sfarsitul unei perioade indelungate in care finantele publice au fost tratate intr-un mod superficial”, iar "aceste masuri sunt necesare intrucat tara va inregistra o crestere economica negativa in anul 2012”, a declarat ministrul in fata presei la parlamentul de la Budapesta, transmite Agerpres.
Matolcsy a recunoscut pentru prima data ca Ungaria va fi in recesiune pe tot parcursul acestui an. In plus, prognoza de crestere economica pentru anul 2013 a fost revizuita de la 1,6% la 1%.
Anterior, guvernul ungar a prognozat ca deficitul bugetar va fi anul viitor de 2,3% din PIB, dar ministrul economiei a recunoscut ca o estimare mai realista se situeaza in jurul a 2,7% din PIB.
Ministrul economiei a subliniat insa ca "Ungaria este una dintre putinele tari din UE care au reusit sa-si mentina deficitul sub 3% din PIB”.
Printre noile masuri avute in vedere se numara reducerea cheltuielilor institutiilor statului cu suma de 470 de milioane de euro.
Va fi interzis cumulul salariului cu pensia in sectorul public, iar functionarii care ies la pensie nu vor mai fi inlocuiti.
De asemenea, cresterea salariilor profesorilor va fi amanata pentru anul 2014, masura prin care se estimeaza economii in valoare de 258 de milioane de euro.
Alte economii in valoare de 337 de milioane de euro vor proveni dintr-un control mai sever al platii TVA. Prin noua taxa asupra retragerilor de numerar din ATM-uri se spera colectarea a 106 milioane de euro, iar prin cresterea contributiei trezoreriei publice alte 141 milioane de euro, aceasta masura inlocuind impozitul pe tranzactiile financiare ale Bancii Centrale, idee dezaprobata de Comisia Europeana. Guvernul de la Budapesta va reduce si cofinantarea proiectelor realizate cu fonduri europene de la 15% la 5%, tranmiste Agerpres.
Guvernul de la Budapesta avea termen pana astazi sa prezinte Uniunii Europene un plan pentru mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB. Ungaria se afla din anul 2004 sub o procedura de deficit excesiv impusa de Comisia Europeana.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online