Romania va avea, in 2010, o inflatie de 2,5%
Data publicarii: 23-10-2006Pana in 2010, Finantele prognozeaza ca inflatia se va apropia treptat de tinta de 2%, impusa in spatiul euro prin criteriile economice de la Maastricht. In 2008, inflatia ar trebui sa se situeze la 3,5% si sa se diminueze cu 0,5% anual, astfel incat sa ajunga la 2,5% in 2010.
Rata somajului se va reduce cu 0,1% anual din 2008 si va atinge 5,3%, in urmatorii trei ani, cand si numarul mediu de salariati va fi mai mare cu 215 mii de persoane.
Comertul exterior va continua sa inregistreze deficite, pe termen mediu. Exporturile vor creste intr-un ritm mediu anual de 12,8%, in timp ce importurile se vor majora cu 12,7%, in ambele cazuri cresteri semnificative fiind la produsele industriei constructiilor de masini. Deficitul de cont curent va cobora pana la 7,5%, in 2010.
Estimarile Finantelor arata ca veniturile bugetare vor avea o evolutie pozitiva in perioada urmatoare si vor creste pana la 37,7% din PIB, situandu-se la 35,8% din PIB, in 2008 si la 36,5% din PIB, in 2009. In schimb, cheltuielile isi vor mentine, in paralel, nivelul de majorare, astfel ca bugetul va continua sa aiba un deficit de peste 2% din PIB. Treptat, insa, intre 2008 si 2010, deficitul bugetar va fi diminuat si va ajunge la 2% in 2010, dupa ce va fi de 2,7% din PIB in 2008 si de 2,2%, in 2009.
Domeniile care beneficiaza de finantare consistenta de la buget, anul viitor, vor ramane prioritare si pe termen mediu. Astfel sumele alocate pensiilor si asistentei vor fi cele mai mari din total cheltuieli bugetare, pana in 2010, reprezentand peste 10%.
Invatamantul si sanatatea vor primi, in continuare, sume importante care vor insemna in jur de 5% din PIB pentru invatamant, exceptie facand 2008 cand finantarea va fi de 4,8% din PIB, si respectiv, in medie, 3,7% din PIB. Transporturile vor fi una dintre principalele destinatii ale banilor publici, primind in medie 4,2% din PIB.
Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2007, care urmeaza sa intre in dezbaterea Parlamentului in jurul datei de 1 noiembrie, Romania va avea, in 2007, o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Pentru prima data la elaborarea bugetului, autoritatile au luat realizat un cadru bugetar pe termen mediu si o estimare a indicatorilor macroeconomici.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza