Sondaj INSCOP: Romanii au multa incredere in Biserica si Armata si mult mai putina in Presedintie si Parlament

Data publicarii: 12-03-2013 | Actualitate

Biserica, Armata, Politia si Serviciul Roman de Informatii intrunesc o buna parte din capitalul de incredere al romanilor, in schimb Presedintia, Parlamentul Romaniei, Parlamentul European si Agentia Nationala de Integritate se afla in coada clasamentului, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, realizat in perioada 21-28 februarie.

Astfel, romanii au multa sau foarte multa incredere in Biserica (67%), Armata (63%), SRI (48%), Politie (47%), Primarie (45%), DNA (45%), SIE (42%), Guvern (40%), ANI (40%), consiliul judetean (38%), Parlamentul European (38%), Parlamentul Romaniei (33%), Presedintie (30%). 

In concordanta, putina si foarte putina incredere revin Presedintiei (69%), Parlamentului Romaniei (67%), Parlamentului European (62%), consiliului judetean (62%), ANI (60%), Guvernului (60%), SIE (58%), DNA (55%), Primariei (55%), Politiei (53%), SRI (52%), Armatei (37%), Bisericii (33%). 

"Biserica si Armata beneficiaza de increderea publicului in mod traditional, fiind institutii cu care cetatenii nu au interactiuni deranjante in mod curent. Totusi, in comparatie cu anii precedenti, increderea in Biserica si Armata s-a diminuat de la cote de 75-80% la un nivel de sub 70%. Pe de alta parte, este important de precizat ca Biserica si Armata nu sunt institutii in sensul in care sunt celelalte in privinta carora am cerut subiectilor sa isi exprime gradul de incredere. Biserica si Armata, ca denumiri, trimit mai degraba la institutii sociale generale decat la organizatiile corespondente", au precizat realizatorii sondajului. 

Potrivit acestora, cele doua denumiri au o incarcatura simbolica si istorica mai puternica decat Parlamentul, Guvernul, DNA sau primariile, o mare parte dintre respondenti avand probabil in minte Armata in semnificatia ei istorica si simbolica. 

"In cazul Bisericii, situatia este si mai complicata. Unii respondenti nu fac probabil diferenta intre Biserica si Dumnezeu, deci nici diferenta necesara dintre exprimarea increderii in Biserica, respectiv a credintei in Dumnezeu. In plus, desi marea majoritate a subiectilor sunt crestin-ortodocsi, este de discutat in ce Biserica (ce organizatie) isi exprima increderea persoanele de alte confesiuni", se mai arata intr-un scurt comentariu ce insoteste rezultatele sondajului. 

Totodata, se apreciaza ca procentul semnificativ de incredere acordat Armatei, SRI si Politiei poate fi legat de contextul social si economic marcat de criza si instabilitate care incurajeaza increderea in repere institutionale solide ale statului, capabile sa acopere nevoia de siguranta a oamenilor si sa transmita un sentiment de stabilitate. 

"Increderea mai scazuta in institutia prezidentiala este legata de indicele de incredere mai mic al titularului functiei de presedinte", estimeaza realizatorii studiului. 

Ei au mai atras atentia asupra faptului ca persoanele cu studii primare manifesta un indice de incredere foarte mare in Biserica (80%), in timp ce persoanele cu studii superioare evalueaza aceasta institutie mai sever. Pe de alta parte, respondentii cu studii superioare au incredere mai mare in SRI si SIE decat celelalte categorii, dar mai mica in Politie, comparativ cu populatia cu studii medii si primare. 

Sondajul a fost realizat, la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 21-28 februarie 2013, volumul esantionului fiind de 1.066 persoane, cu o eroare maxima admisa a datelor de ą 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. 

Barometrul de opinie "Adevarul despre Romania" este un proiect de cercetare sociologica care isi propune sa aduca in spatiul public, intr-o formula complexa si sistematica, opiniile populatiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publica reala. 

Barometrul de opinie are patru directii mari de cercetare: politica interna si internationala; economie si mediu de afaceri; social - sanatate, educatie, protectie sociala; viata si societate. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: