FMI considera ca sectorul bancar din Europa este in continuare fragil
Data publicarii: 18-03-2013 | International
Riscurile la adresa stabilitatii financiare a Uniuni Europene raman ridicate si este nevoie de intensificarea eforturilor pentru stabilizarea sectorului financiar european, estimeaza Fondul Monetar International intr-un raport publicat vineri, transmite AFP.
In prima sa analiza a starii de sanatate a sistemului financiar din Uniunea Europeana, FMI considera ca blocul comunitar a facut unele progrese in solutionarea crizei financiare, insa cu toate acestea au ramas unele vulnerabilitati si de aceea este nevoie de intensificarea eforturilor.
'Riscurile raman ridicate, in special in contextul cresterii economice modeste si a consolidarii fiscale', se arata in analiza consiliului director al FMI. 'Este nevoie de noi pasi pentru a reconstrui increderea si a ajunge la o stabilitate financiara de durata in regiune', se mai arata in raportul FMI.
In opinia Fondului, principala prioritate pentru UE este consolidarea bancilor prin curatarea bilanturilor si supunerea lor la mai multe teste de stres. In al doilea rand, UE trebuie sa finalizeze procesul de armonizare a supravegherii financiare in Europa, prin punera in practica a supervizorilor bancar si a uniunii bancare.
Europenii intentioneaza sa puna la punct un organism unic de supraveghere bancara in zona euro, care va fi deschis si altor state din UE care vor dori sa participe, si care in principiu ar urma sa fie operational de la 1 martie 2014.
Pe langa organismul de supervizare, FMI a facut un apel liderilor europeni sa creeze rapid o autoritate care sa poata inchide bancile cu probleme si sa puna la punct circumstantele in care Mecanismul European de Stabilitate /MES/ va putea imprumuta bani in mod direct bancilor.
In absenta unui sistem de gestionare a bancilor cu probleme, in perioada care a trecut de la colapsul Lehman Brothers in 2008 si pana in prezent, cele 27 de state membre UE au injectat 1.700 miliarde de euro in sistemele lor bancare, arata datele Comisiei Europene.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Piata birourilor din Bucuresti a coborat la minimele ultimilor 4 ani, pe plan regional
- Studiu EY: Listările globale au dat dovadă de reziliență în primul semestru din 2025 în pofida volatilității pieței
- Libra finanțează cu 119 mil. lei proiectul rezidențial Scala Sopor din Cluj
- Revolut Business lansează în România conturile de economii pentru companii, cu dobândă de până la 4% pe an
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări