FMI considera ca sectorul bancar din Europa este in continuare fragil

Data publicarii: 18-03-2013 | International

Riscurile la adresa stabilitatii financiare a Uniuni Europene raman ridicate si este nevoie de intensificarea eforturilor pentru stabilizarea sectorului financiar european, estimeaza Fondul Monetar International intr-un raport publicat vineri, transmite AFP.

In prima sa analiza a starii de sanatate a sistemului financiar din Uniunea Europeana, FMI considera ca blocul comunitar a facut unele progrese in solutionarea crizei financiare, insa cu toate acestea au ramas unele vulnerabilitati si de aceea este nevoie de intensificarea eforturilor. 

'Riscurile raman ridicate, in special in contextul cresterii economice modeste si a consolidarii fiscale', se arata in analiza consiliului director al FMI. 'Este nevoie de noi pasi pentru a reconstrui increderea si a ajunge la o stabilitate financiara de durata in regiune', se mai arata in raportul FMI. 

In opinia Fondului, principala prioritate pentru UE este consolidarea bancilor prin curatarea bilanturilor si supunerea lor la mai multe teste de stres. In al doilea rand, UE trebuie sa finalizeze procesul de armonizare a supravegherii financiare in Europa, prin punera in practica a supervizorilor bancar si a uniunii bancare. 

Europenii intentioneaza sa puna la punct un organism unic de supraveghere bancara in zona euro, care va fi deschis si altor state din UE care vor dori sa participe, si care in principiu ar urma sa fie operational de la 1 martie 2014. 

Pe langa organismul de supervizare, FMI a facut un apel liderilor europeni sa creeze rapid o autoritate care sa poata inchide bancile cu probleme si sa puna la punct circumstantele in care Mecanismul European de Stabilitate /MES/ va putea imprumuta bani in mod direct bancilor. 

In absenta unui sistem de gestionare a bancilor cu probleme, in perioada care a trecut de la colapsul Lehman Brothers in 2008 si pana in prezent, cele 27 de state membre UE au injectat 1.700 miliarde de euro in sistemele lor bancare, arata datele Comisiei Europene.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: