Cardul de producator va fi testat intr-o piata dintr-un oras din sudul tarii, incepand cu luna aprilie
Data publicarii: 28-03-2013 | Afaceri
Actul normativ privind introducerea cardului de producator va fi aprobat de Guvern numai dupa ce vom avea un punct experimental intr-o piata din Romania, iar acest lucru se va intampla incepand cu luna aprilie, intr-o piata dintr-un oras din sudul tarii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Am identificat piata respectiva si vom testa cum va functiona acolo cardul si pe urma vom aproba actul normativ. Vom testa incepand cu luna aprilie intr-o piata dintr-un oras din sudul Romaniei, nu din Bucuresti", a adaugat seful MADR.
Potrivit sursei citate, masura privind cardul de producator este mult asteptata pe piata, fiind corelata cu certificatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole.
Ministerul Agriculturii a pregatit inca de anul trecut implementarea unui nou sistem de acces in piete pentru producatorii agricoli.
Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, persoanele fizice care vor dori sa isi comercializeze legumele sau fructele din productie proprie in pietele din tara vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul in aceste spatii.
De asemenea, pentru a putea sa isi vanda marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe langa certificatul de producator eliberat de primarii, si de un carnet de comercializare a produselor agricole.
Proiectul de act normativ prevede ca in pietele din Romania sa fie organizate obligatoriu spatii speciale care vor fi destinate producatorilor agricoli persoane fizice unde acestia vor putea sa isi comercializeze marfurile. Cardul de acces nu va putea fi transmis de la un producator la altul si se va acorda numai in baza certificatului de producator, avand inscrise unitatile de masura pentru produsele specifice activitatii desfasurate.
Cardul va contine informatii precum locul de productie, numele producatorului si daca acesta respecta bunele practici agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a intalnit miercuri, la sediul MADR, cu membrii Consiliului Director ai Federatiei Nationale a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania - PRO AGRO.
La discutii au participat reprezentantii Asociatiei Fermierilor din Romania, Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole, Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania, Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Asociatiei Nationale a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania, Patronatului Planta Romanica, Asociatiei Crescatorilor de Ovine Dobrogea si Federatiei Oierilor de Munte.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial