O romanca ii 'vinde' pe francezii de la Carrefour
Data publicarii: 30-10-2006
"In "Capital" am citit anuntul de recrutare. Am avut un dram de noroc pentru ca am reusit sa trimit CV-ul in exact ultimul minut acceptat. A urmat o perioada de proba de sase luni, in care am lucrat ca un sportiv de performanta", isi aminteste perioada de pionierat in companie.
La 25 de ani, devenea cel mai tanar director de marketing al grupului Carrefour, pe o piata ce nu cunostea inca mecanismele comertului modern. "Francezii au crezut in tinerii romani, i-au adus in pozitii-cheie si i-au lasat sa inoveze".
Dupa aceasta filosofie implementata de sefii de la Paris, si-a format o echipa la fel de tanara ca ea. Ratiunile sunt simple: industria are nevoie de oameni creativi si rezistenti la stres.
Cu toate ca incearca sa-i adune pe cei mai buni oameni din domeniu, nu intotdeauna ii nimereste pe cei mai corecti. "Mi se intampla cateodata sa ratez un deadline pentru ca in echipa cineva nu preda un proiect la timp. La limita, ajung sa concediez pe motive de incorectitudine si superficialitate", adauga seful de marketing al retailerului.
Au invatat-o afaceri
Daca CV-ului ei a ajuns pe masa Carrefour datorita unui bun "timing", a convins in fata francezilor datorita trecutului. A studiat economia la Universitatea Bordeaux.
Despre sistemul de invatamant francez nu are decat cuvinte de lauda: a invatat-o sa fie corecta in afaceri si creativa in planuirea strategiilor de marketing. Nu in ultimul rand, a invatat-o ce inseamna comertul modern si, in particular, cel francez.
Dupa cum recunoaste, a ajuns pe lista scurta a potentialilor angajati ai retailerului francez si pentru ca era familiarizata cu felul lor de a face afaceri.
Si-a continuat studiile in Romania, cu un MBA in gestiunea afacerilor la ASE. Este convinsa ca studiile in economie sunt necesare pentru a ajunge un bun manager, insa nu sunt suficiente. "Pentru un manager de top este necesar sa urmeze un MBA. Nu pentru ca acestea sunt tendintele, ci pentru ca instinctul singur nu te face un om de afaceri foarte bun".
A dat opera pe rafturi
Inainte de a ajunge la Carrefour a lucrat, pe rand, ca asistent, apoi ca manager de brand si director comercial si de marketing pentru o companie ce familiariza piata romaneasca cu marci celebre de cosmetice si parfumuri frantuzesti.
"O meserie care imi venea manusa", recunoaste Andreea Mihai, si la care s-ar intoarce oricand daca nu ar exista jobul la Carrefour. Proiectul propus de francezi a fost insa mult mai atragator pentru ca avea sansa de a incepe o afacere de mari proportii practic de la zero, dupa o reteta franceza, insa recreata de o echipa romaneasca.
"Am inceput in 2000 intr-o echipa de nici 30 de oameni. Acum avem aproape 5.000 de angajati si am vazut cum lantul a crescut la sapte magazine", rezuma Andreea Mihai ultimii sase ani la Carrefour.
Pana sa ajunga in industria cosmetica si apoi in cea de retail a lucrat inca din primii ani de facultate intr-o banca din Franta. Tot in facultate a facut contabilitate pentru o scoala de muzica din Franta, desi la fel de bine ar fi putut lucra ca profesor de muzica. A ramas cu picioarele pe pamant si a dat meseria de soprana, la care visa in copilarie si pe care a practicat-o 12 ani, pe afacerile intr-o multinationala.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online