Margaret Thatcher va fi condusa pe ultimul drum cu onoruri militare si in prezenta reginei

Data publicarii: 17-04-2013 | International

Funeraliile prevazute pentru miercuri la Londra pentru fosta sefa a guvernului britanic Margaret Thatcher se vor desfasura cu mare pompa, in prezenta reginei si cu onoruri militare, avand caracter 'ceremonial', dar fara a fi totusi funeralii de stat, relateaza AFP.

'Dorinta dnei Thatcher a fost ca fortele armate sa poata participa la ceremonie, asa ca acestea vor juca un rol-cheie', a explicat Downing Street. 

Aproape 700 de militari vor participa la ceremonia al carei serviciu funebru se va derula la catedrala Saint Paul, in fata a aproape 2000 de invitati, intre care regina Elisabeta a II-a si numeroase personalitati politice internationale. Prezenta reginei constituie o premiera de la funeraliile lui Winston Churchill, din 1965. 

Slujba va fi transmisa la televizor, dar publicul va putea asista si direct la procesiunea ce va avea loc intre o capela din secolul al XIII-lea a Palatului Westminster, sediul parlamentului, unde va fi depus sicriul in ajunul funeraliilor, si catedrala St. Paul. Strazile vor fi inchise circulatiei pentru ceremonie. 

Miercuri, in ziua funeraliilor, sicriul acoperit cu drapelul britanic va fi transportat mai intai cu un dric la biserica St. Clement Danes, capela fortelor aeriene britanice, aflata in centrul Londrei. La biserica, sicriul va fi asezat pe un afet de tun si tras de sase cai negri ai artileriei regale. Muzicieni din corpul marinei regale vor interpreta marsuri funebre compuse de Chopin, Beethoven si Mendelssohn. 

Ulterior, sicriul va ajunge in procesiune la catedrala St. Paul, unde primii invitati se vor putea instala inca de la ora 09.00 /08.00 GMT/, incadrati de doua siruri de militari interarme. Din Turnul Londrei vor fi trase apoi 19 salve de tun, insa nu va avea loc o parada aeriana, conform vointei Doamnei de Fier. 

Momentul in care sicriul ajunge la catedrala, in jurul orei 11.00 /10.00 GMT/, dupa o procesiune de 19 minute, va fi marcat de o bataie de clopot, iar la intrarea in lacasul religios acesta va fi insotit de militari care au luat parte la razboiul din Malvine. 

Corpul neinsufletit al dnei Margaret Thatcher nu va fi expus, asa cum a dorit fostul premier. 

'Va fi un omagiu pe meritul unui mare prim-ministru', a spus actual sef al executivului britanic, David Cameron, care va asista la slujba religioasa impreuna cu toti fostii premieri. Cameron va da citire unui fragment din Evanghelia dupa Ioan, respectand astfel iarasi una dintre ultimele dorinte ale dnei Thatcher, care nu a vrut discursuri politice, potrivit Daily Telegraph. 

Defuncta a lasat instructiuni detaliate privind desfasurarea funeraliilor, a aflat cotidianul britanic, care mentioneaza indeosebi alegerea imnurilor patriotice si a textelor religioase. Nepoata dnei Thatcher Amanda va citi de asemenea un fragment din Evanghelie. Incinerarea se va derula in cadru restrans. 

Pe pagina de internet a Downing Street va fi deschisa o carte de condoleante. Familia a solicitat sa nu se aduca flori, ci mai bine sa se faca donatii catre un spital. 

Sursa: AGERPRES