Securitatea IT, tratata superficial de companiile romanesti
Data publicarii: 30-10-2006Conform aceluiasi studiu intitulat "Piata solutiilor de securitate IT din Romania in 2006", majoritatea departamentelor IT din cadrul companiilor se rezuma la utilizarea unor metode de baza pentru asigurarea securitatii datelor. Dintre cele care utilizeaza tehnici si solutii de securitate, 98,4% folosesc pentru protectia datelor software antivirus, 84,5% produse de tip firewall iar 80,7% sisteme de logare cu user si parola. "Majoritatea companiilor utilizeaza intre 2 si 4 tehnici de securizare a datelor. Mai mult de 8-9 tehnici de securitate utilizeaza bancile, companiile telecom, administratia publica si unele firme cu activitate in domeniul comertului", precizeaza Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.
Mai mult, firmele autohtone nu sunt obisnuite sa apeleze la serviciile unei companii specializate in securitate IT. Numai 25% dintre participantii la studiu au utilizat in ultimul an astfel de servicii.
"Ingrijorator este faptul ca desi multe dintre companii se confrunta cu atacuri informatice, majoritatea nu raporteaza aceste atacuri. In primul rand pentru ca nu stiu unde iar in al doilea rand pentru ca nu au incredere in autoritati", spune Gabriela Mechea.
Conform studiului, 36% dintre repondenti au specificat ca, in cazul unui atac, nu ar sti cui sa il raporteze, 20% nu raporteaza considerand ca autoritatile manifesta deinteres fata de aceste probleme.
Totusi, 79% dintre companiile care au facut obiectul studiului, se confrunta zilnic cu atacuri de tip virus, 41% cu incidente de tip "abuz intern de acces la Internet", 22% au detectat incidente de tip "acces neautorizat la informatii" din interiorul companiei iar 21% din exterior.
"Cifrele sunt destul de ingrijoratoare la o prima vedere si arata ca multe dintre firmele autohtone nu sunt suficient de mature in a evalua riscurile asociate lipsei de securitate informatica, prejudiciile pe care le pot avea in caz de "avarie" si cum se pot apara mai bine", spune Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.
Exista si vesti bune: investitiile in securitatea IT vor creste, companiile participante la studiu manifestandu-si intentia de a aloca sume mai mari pentru proiecte de extindere si dezvoltare in zona de securitate IT.
"Dupa cum reiese din studiul nostru, investitiile se vor indrepta catre achizitia de software de securitate IT, instruirea personalului si intr-o mai mica masura catre servicii specializate de securitate informatica", adauga Gabriela Mechea.
Studiul a fost efectuat pe un esantion care a inclus 411 companii. Cele 411 companii au fost selectate din grupul primelor 3500 de companii romanesti, clasificate dupa cifra de afaceri.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice