INS: Numarul turistilor in unitatile de cazare turistica din Romania a crescut cu 1% in mai
Data publicarii: 01-07-2013 | TurismNumarul turistilor sositi in unitatile de cazare turistica din Romania a crescut in luna mai 2013 cu 1% fata de luna mai 2012, dar numarul de nopti petrecute in aceste unitati a scazut cu 6,7%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica /INS/.
La punctele de frontiera s-a inregistrat o scadere cu 1,8% a numarului de vizitatori straini si o crestere cu 6,1% la plecarile in strainatate ale turistilor romani.
Pe primele cinci luni, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, numarul turistilor sositi in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare a inregistrat o crestere cu 5,3 %, iar innoptarile o scadere cu 0,2%.
'Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna mai 2013 au insumat 659.000, in crestere cu 1% fata de cele din luna mai 2012. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in luna mai 2013, 74,8% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 25,2% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna mai 2012. In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (81,6% din total turisti straini), iar din acestia 87,3% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin in luna mai 2013 o pondere de 76,0% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de luna mai 2012, sosirile in hoteluri in luna mai 2013 sunt in crestere cu 0,1%', precizeaza un comunicat al INS, remis luni AGERPRES.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna mai 2013 au insumat 1,434 milioane, in scadere cu 6,7% fata de cele din luna mai 2012. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 77,8% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 22,2%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (81,1% din total turisti straini), iar din acestia 87,1% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Durata medie a sederii in luna mai 2013 a fost de 2,3 zile la turistii romani si la turistii straini a fost de 1,9 zile. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna mai 2013 a fost de 21,8% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 3,2 puncte procentuale fata de luna mai 2012. La hoteluri s-au inregistrat indici de utilizare a locurilor de cazare in luna mai 2013 de 27,1%.
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna mai 2013 de 660.900, in scadere cu (-1,8%) fata de luna mai 2012. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa ( 92,9%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 61,9% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (34,1%), Bulgaria (22,4%), Germania (10,6%), Italia (7,0%), Austria (4,7%) si Polonia (4,4%).
Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna mai 2013 de 989.400, in crestere cu 6,1%, comparativ cu luna mai 2012. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 75,1% din numarul total de plecari.
Pe primele cinci luni, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 2,55 milioane, in crestere cu 5,3% fata de cele din perioada ianuarie-mai 2012.
Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 77,4% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,6% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din primele cinci luni din 2012.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (82,1% din total turisti straini), iar din acestia 84,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 75% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 2,5%.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in primele cinci luni din 2013 au insumat 5,056 milioane, in scadere cu 0,2% fata de cele din perioada ianuarie-mai 2012.
Innptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 77,5% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 22,5%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (82,3% din total turisti straini), iar din acestia 83,2% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Durata medie a sederii a fost de doua zile atat la turistii romani, cat si la turistii straini. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 18,3% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 1,4 puncte procentuale fata de perioada similara din 2012.
La hoteluri s-au inregistrat indici de utilizare a locurilor de cazare de 22,5%.
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele cinci luni din 2013 de 2,635 milioane, in scadere cu 0,9%. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (94,3%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 63,4% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (33,1%), Bulgaria (24,0%), Germania (9,3%), Italia (7,4%), Polonia (4,7%) si Austria (4,5%).
Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, s-au cifrat la 4,294 milioane, in crestere cu 2,6%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 76,3% din numarul total de plecari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI