Industria de evenimente a generat 70-80% din veniturile hotelierilor din Bucuresti
Data publicarii: 09-07-2013 | TurismIndustria de evenimente - MICE (Meetings, incentives, conferences, and exhibitions) a generat 70-80% din veniturile hotelierilor din Capitala, a declarat, luni, Radu Cimponeriu, expert MICE, intr-o conferinta dedicata pietei de profil.
'Romania nu este, inca, perceputa ca o destinatie pentru turismul de evenimente. Este o oportunitate careia ar trebui sa-i alocam mai multe resurse. In 2012, la nivel european, un participant a cheltuit, in medie, 1.620 de euro pentru un eveniment, ceea ce inseamna circa 437 euro/zi/delegat. Asta in timp ce turistul care vine intr-o simpla excursie cheltuie, in medie, 150 euro/zi. Desigur, in Romania, conform datelor pe care le avem, un participant la un eveniment cheltuie mai putin, circa 250 euro/zi. Cel mai bun exemplu pentru a intelege importanta industriei de evenimente este Marea Britanie, care a reusit sa adune la buget, in 2011, 40 de miliarde de lire sterline. In Germania, tot in 2011, aceasta industrie a generat venituri de circa 65 miliarde euro. Exista comunitati locale care traiesc aproape exclusiv din beneficiile industriei MICE, a spus Radu Cimponeriu.
Turismul de evenimente este cel care asigura legatura intre lumea corporatista si a organizatiilor (unde exista multi bani) cu lumea de travel (touroperatori, DMC, hoteluri). La targurile internationale de MICE, precum IMEX si EIBTM vin multe corporatii din diverse domenii care cauta firme de turism cu care sa coopereze, destinatii unde sa isi organizeze evenimentele, Convention Bureau-ri partenere.
'Industria de evenimente este un business foarte important dar, din pacate, Romaniei ii lipsesc cateva date importante pentru a fi prezenta cu adevarat pe aceasta piata. Avem nevoie, in primul rand, de un centru mare de conferinte, un gen de sala polivalenta, de 3.000-4.000 de locuri numai pentru evenimentele in plen, sala dublata de alte 12-14 sali pentru evenimentele pe sectiuni. O astfel de investitie nu se poate realiza decat printr-un parteneriat public-privat, eventual cu fonduri europene, dar in mod cert dupa o analiza a pietei pentru a avea un amplasament adecvat', a mai precizat Radu Cimponeriu.
Romania are, din punct de vedere al infrastructurii hoteliere, sanse de a genera venituri importante din industria de evenimente, numarul hotelurilor de 4 si 5 stele fiind cu mult mai mare decat al celor de 2 si 3 stele.
'Romania este deja o destinatie pentru turismul de afaceri. Cu toate acestea, Vilnius-ul are, de exemplu, mai multe evenimente decat Bucurestiul. Capitala Romaniei nu este la locul pe care l-ar merita. De altfel, Romania este pe locul 26 din 35 de tari europene in ceea ce priveste organizarea de evenimente internationale, in timp ce Serbia este pe locul 24. De asemenea, Bucurestiul ocupa doar pozitia 51 din 178 de orase europene organizatoare de evenimente', a spus Jamil Benabdallah, reprezentantul Asociatiei Profesionistilor din Industria de Evenimente din Romania.
Sibiu, Cluj, Timisoara, Arad, Iasi sunt alte cateva orase desemnate de reprezentantii MICE ca avand potential de a deveni destinatii pentru industria de evenimente.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice