O treime din viata polara marina este amenintata de schimbarile climatice

Data publicarii: 31-07-2013 | Mediu

O treime din biodiversitatea marina polara este amenintata cu disparitia in contextul schimbarilor climatice, semnaleaza un studiu al unei universitati australiene publicat miercuri, potrivit EFE.

Pierderea progresiva a banchizelor polare ar putea avea rezultate nefaste pentru ecosistemul regiunilor respective, permitand o mai mare patrundere a razelor solare in mediul marin, arata studiul condus de Graeme Clark, de la Universitatea din New South Wales. 

Studiul, realizat impreuna cu Divizia australiana antarctica, avertizeaza ca ecosistemele polare ar putea fi mai sensibile la schimbarile climatice decat se credea pana acum. 

Chiar si o usoara schimbare in ceea ce priveste data la care banchizele pierd din suprafata 'poate insemna un moment critic care sa declanseze alte schimbari generalizate in ecosistem', a spus Clark intr-un comunicat emis de Universitatea din New South Wales. 

'Aceasta poate face ca, pe coasta antarctica, comunitatile dominate de animalele nevertebrate, care sunt unice si sunt adaptate la intuneric, sa fie inlocuite de alge care se dezvolta datorita luminii si sa se reduca in mod semnificativ biodiversitatea', a spus cercetatorul australian. 

Nevertebratele care populeaza mediul marin antarctic, printre care buretii-de-mare, briozoarele (care formeaza colonii cu aspect de muschi), ascidiile si viermii, sunt importante pentru ecosistemul antarctic intrucat contribuie la filtrarea apei si fac parte din lantul alimentar al acestei regiuni. 

'Acesta este numai un exemplu privind impactul pe plan ecologic la scara larga pe care oamenii il pot impune prin incalzirea globala, inclusiv in locuri atat de indepartate ca Antarctica', a afirmat Emma Johnston, membru al grupului de cercetatori. 

Pentru acest studiu, echipa stiintifica a plasat instrumente de masurare a luminii in mediul marin, in sapte locuri din Antarctida, la o adancime de pana la zece metri, precum si camere foto pentru a inregistra variatiile pe durata a doi ani si jumatate. 

In conditii de laborator, au analizat rata de crestere a algelor in diferite conditii de luminozitate si au facut teste in apele antarctice pentru a observa sensibilitatea acestor alge la lumina. 

In plus, au studiat reactia speciilor care traiesc sub rocile de pe coasta fata de prezenta placilor de gheata. 

Drept rezultat, au constatat modul in care micile schimbari din conditiile de mediu pot cauza o rapida si ampla schimbare pe plan ecologic.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: