O treime din viata polara marina este amenintata de schimbarile climatice
Data publicarii: 31-07-2013 | MediuO treime din biodiversitatea marina polara este amenintata cu disparitia in contextul schimbarilor climatice, semnaleaza un studiu al unei universitati australiene publicat miercuri, potrivit EFE.
Pierderea progresiva a banchizelor polare ar putea avea rezultate nefaste pentru ecosistemul regiunilor respective, permitand o mai mare patrundere a razelor solare in mediul marin, arata studiul condus de Graeme Clark, de la Universitatea din New South Wales.
Studiul, realizat impreuna cu Divizia australiana antarctica, avertizeaza ca ecosistemele polare ar putea fi mai sensibile la schimbarile climatice decat se credea pana acum.
Chiar si o usoara schimbare in ceea ce priveste data la care banchizele pierd din suprafata 'poate insemna un moment critic care sa declanseze alte schimbari generalizate in ecosistem', a spus Clark intr-un comunicat emis de Universitatea din New South Wales.
'Aceasta poate face ca, pe coasta antarctica, comunitatile dominate de animalele nevertebrate, care sunt unice si sunt adaptate la intuneric, sa fie inlocuite de alge care se dezvolta datorita luminii si sa se reduca in mod semnificativ biodiversitatea', a spus cercetatorul australian.
Nevertebratele care populeaza mediul marin antarctic, printre care buretii-de-mare, briozoarele (care formeaza colonii cu aspect de muschi), ascidiile si viermii, sunt importante pentru ecosistemul antarctic intrucat contribuie la filtrarea apei si fac parte din lantul alimentar al acestei regiuni.
'Acesta este numai un exemplu privind impactul pe plan ecologic la scara larga pe care oamenii il pot impune prin incalzirea globala, inclusiv in locuri atat de indepartate ca Antarctica', a afirmat Emma Johnston, membru al grupului de cercetatori.
Pentru acest studiu, echipa stiintifica a plasat instrumente de masurare a luminii in mediul marin, in sapte locuri din Antarctida, la o adancime de pana la zece metri, precum si camere foto pentru a inregistra variatiile pe durata a doi ani si jumatate.
In conditii de laborator, au analizat rata de crestere a algelor in diferite conditii de luminozitate si au facut teste in apele antarctice pentru a observa sensibilitatea acestor alge la lumina.
In plus, au studiat reactia speciilor care traiesc sub rocile de pe coasta fata de prezenta placilor de gheata.
Drept rezultat, au constatat modul in care micile schimbari din conditiile de mediu pot cauza o rapida si ampla schimbare pe plan ecologic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău