CONSILIUL CONCURENTEI RECOMANDA REVIZUIREA PRINCIPIULUI MUST-CARRY
Data publicarii: 03-02-2014 | MediaConsiliul Concurentei recomanda Consiliului National al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislatiei in domeniu, astfel incat principiul must-carry sa fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologica, adica indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) si nu doar operatorilor prin cablu asa cum se procedeaza in prezent.
De asemenea, autoritatea de concurenta considera ca acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al caror continut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte). Acest statut poate fi acordat si canalelor private doar in masura in care se considera strict necesar in vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) si in masura in care acestea detin cote de audienta adecvate. Ca urmare, numarul canalelor de televiziune carora li se aplica regimul must-carry ar trebui redus (tinand cont si de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat in urma unei proceduri competitive. In acest fel, CNA va asigura, intr-o maniera transparenta, respectarea criteriilor predefinite si stipulate in caietul de sarcini, de catre toti radiodifuzorii interesati de obtinerea statutului must-carry.
Recomandarile au fost facute in urma investigatiei declansate de Consiliul Concurentei, in 2012, privind posibila incalcare a Legii Concurentei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.
In 2012, Consiliul National al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede ca ,,lista must-carry este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe, cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.
Principiul "must carry” este reglementat in art. 82 din Legea Audiovizualului si prevede ca "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.”
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri