Directori ai UniCredit, acuzati de legaturi cu Cosa Nostra (Reuters)
Data publicarii: Astazi, 13-10-2015 | ActualitateProcurorii italieni care lupta impotriva criminalitatii organizate au pus sub urmarire penala trei directori importanti ai grupului bancar UniCredit SpA, pentru presupuse afaceri cu un antreprenor care are legaturi cu mafia siciliana (Cosa Nostra), conform unui ordin de perchezitie al procurorilor vazut de Reuters.
Conform documentului, adjunctul presedintelui UniCredit, Fabrizio Palenzona, si alti doi directori importanti au aranjat finantarea acordata unui antreprenor italian care, sustin procurorii, ar avea legaturi cu Matteo Messina Denaro, unul dintre cei mai cautati barbati din Italia si posibilul nou lider al mafiei siciliene.
Intr-o declaratie publicata joi de UniCredit, Massimo Dinoia, un avocat care il reprezinta pe Palenzona a dezmintit acuzatiile conform carora Palenzona ar avea legaturi cu Cosa Nostra, dupa ce birourile sale au fost controlate de politia italiana.
'Nu s-a gasit nimic in timpul cercetarilor deoarece nu era nimic de gasit. Domnul Palenzona nici macar nu cunoaste persoana care, conform anchetatorilor, se presupune ca ar fi ajutat-o si instigat-o la infractiuni', sustine Massimo Dinoia.
UniCredit a luat la cunostinta informatiile privind investigatiile judiciare demarate la adresa celor trei directori ai bancii iar anumite plangeri nu au putut fi dovedite, se arata in comunicatul grupului italian.
Investigatia vine intr-un moment dificil pentru UniCredit, care intentioneaza sa concedieze aproximativ 10.000 de angajati - 7% din forta sa de munca - pentru a-si reduce costurile si a-si majora profitul. Planificatele reduceri de personal vor avea loc in Italia, Germania si Austria si includ cele 2.700 de concedieri anuntate deja in Italia.
UniCredit, grup care opereaza in 17 tari, cu 8.400 de oficii bancare si 146.000 de angajati, a anuntat deja ca va elimina 2.700 de locuri de munca pana in 2018 conform unui plan strategic pe cinci ani anuntat anterior si care urmeaza sa fie implementat. In prezent insa, UniCredit lucreaza la revizuirea planului strategic, prezentat in urma cu 18 luni, in ideea de a reduce costurile si a creste veniturile.
In primul semestru din acest an, UniCredit a inregistrat castiguri care au depasit usor un miliard de euro, in timp ce rivala Intesa Sanpaolo a raportat un profit usor peste doua miliarde de euro. Dar indicele de adecvare a capitalului al Intesa Sanpaolo a urcat la 13,3% la 30 iunie, unul dintre cele mai ridicate din Italia, in timp ce UniCredit avea un indice de 10,4%.
UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale. Cele mai mari banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, sunt prezente si pe piata din Romania.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza