Doar 172 de persoane cu dizabilitati au fost angajate in 2006

Data publicarii: 09-01-2007
Un numar de peste 93.500 de persoane au fost angajate in 2006, prin masurile de stimulare a angajatorilor, din care 172 de someri, adica 0,17% din total, au fost din randul persoanelor cu dizabilitati, informeaza, luni, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit datelor de la ANOFM, un numar de 93.522 de persoane au fost angajate, in primele 11 luni ale anului 2006, in urma masurilor de stimulare a angajatorilor pentru incadrarea unor categorii speciale de someri. Dintre acestia doar 172 de someri angajati, reprezentand 0,17% din total, au fost din randul persoanelor cu dizabilitati si putin peste 0,5 procente au fost someri care mai au trei ani pana la iesirea la pensie.

Cei mai multi someri angajati in 2006, mai mult de jumatate din totalul celor incadrati in urma masurilor de stimulare a angajatorilor,  si-au gasit un loc de munca temporar, efectuand munci de interes comunitar. Peste 20.000 dintre cei angajati au fost din randul somerilor de peste 45 de ani sau someri sustinatori unici ai familiilor monoprentale si peste 15.000, aproximativ 15% din total, fiind absolventi de institutii de invatamant. De asemenea, au mai fost create aproape 2.000 de locuri de munca si prin acordarea de credite intreprinderilor mici si mijlocii pentru sprijinirea ocuparii locurilor vacante.

In conformitate cu legislatia in vigoare, ANOFM acorda anumite stimulente financiare societatilor care incadreaza in munca anumite categorii de persoane, care intampina dificultati la angajare. Astfel, pentru incadrarea absolventilor, angajatorii primesc subventii care se ridica la valoarea unui salariu minim si jumatate pe economie, timp de un an si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin trei ani.

Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau parinti unici care intretin familii monoparentale, primesc, timp de un an, o suma reprezentand un salariu minim brut pe tara. Acestia au obligatia sa mentina rapoturile de munca timp de cel putin doi ani. De aceleasi facilitati beneficiaza si angajatorii care au sub o suta de angajati si care incadreaza persoane cu dizabilitati.

De asemenea, agajatorii sunt stimulati sa incadreze in munca si persoane care mai au cel mult trei ani pana la indeplinirea varstei de pensionare. Din bugetul asigurarilor pentru somaj, se acorda o suma egala cu un salariu minim brut pe tara pe perioada incadrarii, pana la indeplinirea conditiilor de pensionare.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: