Dupa cardul de salarii, bancile inventeaza cardul de pensii

Data publicarii: 09-01-2007
La sfarsitul anului trecut, Bancpost si CEC-ul au refuzat sa mai efectueze plata pensiilor, nemultumite ca nu castigau nimic de pe urma acestui serviciu bancar. Guvernul a emis insa o lege prin care bancile pot primi un comision pentru plata pensiilor, asa incat batalia bancilor pe cei 5,5 milioane de pensionari a inceput. Acestia sunt ispititi cu mijloace de plata moderne, precum cardul, care poate fi folosit atat pentru retragerea banilor de la bancomate, cu comision 0, cat si pentru plata cumparaturilor in magazine sau plata facturilor la bancomate, tot fara comision.

Singurul cost al pensionarului detinator de card este plata unui comision lunar de mentenanta, de 50 de bani (5.000 de lei vechi) si un mic inconvenient, reprezentat de suma minima care trebuie sa ramana pe card, de 50.000 de lei vechi.

Avantajele cardului

Doua alte importante avantaje ale unui card de pensii sunt urmatoarele:

- pensia pe card se poate retrage de la orice bancomat sau ghiseu bancar, din orice oras sau sat romanesc, precum si de la orice bancomat din strainatate. Asadar, daca pensionarul este plecat in aceasta luna in alt oras sau in strainatate, el isi poate ridica pensia linistit de la cel mai apropiat bancomat sau ghiseu bancar.

Atentie!
Cel putin o data la trei luni trebuie semnat cuponul special de pensie care vine lunar printr-o scrisoare recomandata la domiciliul fiecarui pensionar detinator de card.

Plata pensiei se suspenda daca taloanele de plata sunt returnate la casa de pensii timp de trei luni consecutiv. Reluarea platii se poate face, la cerere, la o luna dupa ce aceasta a fost depusa. Odata cu reluarea platilor vor fi achitate si sumele restante.

- un al avantaj important al unui card de pensii este posibilitate de a face rapid si usor transferuri de bani din sau in contul de card. "Rudele pensionarului ii pot trimite acestuia bani direct pe card de la orice banca, contul putand fi alimentat mult mai usor decat prin sistemul mandatului postal, precizeaza purtatorul de cuvant al BCR", Cornel Cojocaru.

Cum procedeaza pensionarul pentru a obtine cardul de pensii?

Daca are deja un card la o banca (este cazul unui angajat ce detine un card de salarii sau alt card de debit), se prezinta la casa de pensii unde completeaza o cerere tip pentru virarea pensiei in cont de card sau cont curent. (Daca pensionarul nu are card, trebuie sa mearga mai intai la banca pentru a face o cerere de emitere a unui card de debit.) Cu cererea completata, pensionarul se duce la o unitate bancara din raza teritoriala a casei de pensii sau la unitatea bancara unde are cardul sau contul, de unde obtine codul IBAN (denumirea unitatii bancare) si extrasul de cont. Pensionarul se intoarce apoi cu cererea completata la casa de pensii iar incepand de luna viitoare va primi pensia pe card.

Citeste tot articolul in Ghiseul Bancar