Europenii ne cumpara firmele de constructii

Data publicarii: 09-01-2007
Marile grupuri europene de constructii cumpara companii romanesti de profil pentru a avea mai mult succes la licitatiile de la noi. Compania Eurovia, parte a grupului francez Vinci, a achizitionat 80% din societatea romaneasca de constructii rutiere Viarom Construct, situata in Bucuresti. Potrivit unui comunicat, operatiunea este destinata patrunderii Eurovia pe piata constructiilor din Romania si intaririi prezentei in Europa Centrala. In zona, Eurovia a realizat deja o cifra de afaceri de peste 800 de milioane de euro, in principal in Polonia, Cehia si in Slovacia.

Firma ale carei actiuni au fost cumparate este una rentabila. In cei cinci ani scursi de la infiintare, Viarom a ajuns la un efectiv de 122 de persoane si la o cifra de afaceri de 46,5 milioane RON in 2005, ceea ce reprezinta o crestere anuala de aproximativ 30%. Printre clientii Viarom se numara CNADNR - compania statului responsabila de autostrazi si drumuri nationale, constructorii Strabag, Conarg si Alpine. Printre altele, constructorul a participat la realizarea magazinelor Carrefour din Bucuresti.

Boygues, infiltrat si el in firme romanesti

Miscarea facuta de Eurovia-Vinci vine dupa ce grupul francez Boygues, prin firma sa Colas, s-a implicat serios in achizitionarea unor firme romanesti din domeniu.

Pachetul majoritar de actiuni al CCCF Iasi a fost cumparat de catre Colas. Compania franceza este partenera de afaceri cu firma de stat CNADNR in Sorocam SRL Bucuresti si mai detine 99% din Ancorad Oltenia SA din Craiova.

Strabag vrea ARL Cluj

Dupa modelul competitorilor francezi, o alta firma importanta in constructii, compania austriaca Strabag, este foarte activa in Romania. Aceasta se afla in prezent in procedura achizitiei celei mai mari firme de stat din domeniul constructiilor de drumuri din Ardeal, ARL Cluj. Compania a fost scoasa la privatizare de catre stat, iar Strabag a cistigat licitatia in fata firmei clujene Ben&Ben Serv SRL Cluj, oferind 20 de milioane de euro. Perdantul a atacat decizia comisiei de licitatie in justitie, invocind nerespectarea prevederilor legale pe parcursul procedurilor. Strabag mai este al doilea actionar (cu 24% actiuni) al societatii Grandemar.

Cotidianul