Cum utilizam cat mai eficient un card

Data publicarii: 09-01-2007
Cardul de debit este asociat de cei mai multi dintre noi cu un card de salariu, aflam din Ghiseul Bancar. Il folosim o data sau de doua ori pe luna, in zilele de salariu, sau atunci cand mergem la supermarket, pentru a ne reaminti de el abia luna urmatoare. E bine insa de stiut ca un card il putem utiliza la bancomate si pentru alte operatiuni bancare, precum: plata facturilor, plata ratelor la credit, transferuri de bani, incasarea dobanzilor din depozite direct pe card, obtinerea unui credit pe card (descoperit de cont-overdraft).

Rolul unui card de debit nu este doar acela de a ne ajuta sa retragem bani de la ATM-urile si ghiseele bancilor. De asemenea, un card de debit nu este doar un instrument cu ajutorul caruia efectuam plata marfurilor si a serviciilor la comercianti. Bancile au dezvoltat o intreaga gama de servicii pentru posesorii de carduri de debit, fiind insa din acest punct de vedere, inca la inceput.

Plata facturilor

- Prin ATM-urile bancii emitente a cardului se pot plati facturile curente de utilitati si servicii. In acest sens, bancile au incheiat o serie de conventii cu societatile furnizoare de utilitati. Asadar, cu un card, facturile de electricitate, apa, gaze, telefon, cablu si lista ramane deschisa, se platesc rapid si fara stres.

Plata ratei la credit

- Un card de debit isi dovedeste utilitatea si in cazul celor care au contractat un credit. Astfel, cardul de debit poate fi folosit pentru rambursarea ratelor aferente. Persoana care a contractat un credit trebuie sa opteze pentru achitarea automata a ratelor din contul curent.

Transferuri de bani in alte conturi

- Bunica, sotia sau copilul au ramas fara bani pe card? Nimic mai simplu. De la orice bancomat le puteti alimenta contul printr-un transfer de bani din contul dumneavoastra in orice alt cont curent sau de card.
Cardul de debit poate fi utilizat pentru efectuarea unor transferuri de fonduri din contul de card in conturi curente.

Incasarea dobanzii pe card

- Cei care isi deschid depozite cu plata lunara a dobanzii nu trebuie sa se deplaseze lunar la banca pentru a incasa dobanda aferenta, in cazul in care nu opteaza pentru capitalizarea acesteia. La cerere, pot fi incasate prin card dobanzile aferente pentru depozitele care presupun plata lunara a dobanzii.

Credit pe card (overdraft)

- In cazul in care cardul este folosit pentru incasarea lunara a salariului, posesorul poate beneficia de facilitatea de overdraft (descoperit de cont), in valoare de la unul pana la 3 salarii, iar plafonul maxim este stabilit, in general, la 5.000 EUR. BCR acorda chiar 6 salarii nete, fara ca valoarea creditului sa depaseasca 5.000 EUR. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, bancile nu solicita o garantie sau un girant. Se completeaza o cerere catre angajator, care ia legatura cu banca.

Carduri suplimentare pentru familie

- Cardul de debit permite atasarea unor carduri suplimentare astfel incat membrii familiei pot avea acces la contul de card. Parintii care au un card de debit emis de BCR pot solicita emiterea unor carduri suplimentare pentru copiiii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Numarul acestor carduri suplimentare variaza de la o banca la alta.

Exemplu:
- Finansbank- CardFinans Visa Electron- numar nelimitat
- Raiffeisen Bank- Visa Electron- pana la 5 carduri pe cont
- CEC- Visa Electron- 4 carduri suplimentare
- OTP Bank- MasterCard- pana la 3 carduri pe cont
- Banca Romaneasca- Visa Electron- 2 carduri suplimentare

Ghiseul Bancar