Piraeus Bank nu va imbunatati oferta de achizitie a Bank of Cyprus

Data publicarii: 10-01-2007
Piraeus Bank nu va face o noua oferta imbunatatita pentru preluarea grupului bancar bank of Cyprus, a anuntat miercuri directorul executiv al Piraeus Bank, Michael Sallas, anunt ce a dus la deprecierea actiunilor celor doua grupuri, relateaza Reuters. Abandonul acestei curse va permite unor alti competitori sa faca oferte de preluare a BoC, in timp ce Piraeus Bank va beneficia de sume mai mari de bani ce vor putea fi dedicate cresterii din Grecia sau din strainatate, sau pentru a cauta alte posibile tinte pentru achizitii.

"Piraeus Bank nu itentionaza sa faca o noua oferta de preluare a Bank of Cyprus. In perioada urmatoare vom lichida pachetul de actiuni detinut din BoC intr-o modalitate benefica pentru actionari", a adaugat responsabilul bancii elene intr-un comunicat.

Piraeus Bank o urmarit o eventuala fuziune cu BoC inca dupa ce achizitiont o participatie de 10% din banca cipriota, considerand ca reteaua bancara din Grecia a BoC va complementa reteaua proprie, aflata in plina crestere.

"Actiunile BoC se afla momentan in scadere, avand in vedere ca exista posibilitatea lichidarii unui pachet mare de actiuni", a declarat analistul pentru Kappa Securities, Nick Galoussis.

"Actiunile Piraeus s-au depreciat pe fondul dezamagirii investitorilor, care doreau o fuziune cu BoC", a continuat acesta.

BoC, cel mai important grup bancar din Cipru, a cunoscut o perioada de extindere rapida in Grecia incepand cu anii 1990. In cursul anului trecut a luat parte, dar s-a retras dintr-o cursa pentru preluarea bancii grecesti Emporiki Bank, care a fost in final achizitionata de banca franceza Credit Agricole.

In luna decembrie 2006, Piraeus a oferit 2 euro si 0,36% din actiunile proprii pentru o actiune BoC. Conform acestei oferte, o actiune BoC valora 10,63 de euro iar suma oferita pentru intregul grup era de 5,8 miliarde de euro.

Consiliul de administratie al BoC a respins in unanimitate aceasta oferta, motivand ca oferta facuta de Piraeus Bank nu reflecta valoarea reala a bancii, oferind drept referinta pretul mult mai mare recomandat de analistii unor banci de investitii internationale. Actiunile BoC s-au depreciat cu 3,4%, pana la 10,94 de euro in timp ce actiunile Piraeus Bank au scazut cu 3,1%, pana la 24,64 de euro.

"Pentru Piraeus, optiunile de crestere prin preluari in Grecia sunt din ce in ce mai reduse, nemaifiind prea multe banci de vanzare", a declarat analistul grupului Artion Securities, Elias Lazaris.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: