La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar
Data publicarii: 31-01-2007Fara suspans
Avantajul: clientul nu se poate trezi in faza in care a achitat avansul pentru a semna precontractul de vanzare-cumparare al imobilului si primeste raspuns negativ de la banca.
Nici ca banca ii solicita acte pe care trebuie sa le obtina de la adminstratia financiara, aceasta insemnand, de cele mai multe ori, drumuri si timp petrecut la cozi. In plus, unele documente nu se elibereaza in aceeasi zi.
Preaprobarea dosarului se face la majoritatea bancilor numai in baza documentelor referitoare la veniturile celui care contracteaza creditul sau ale familiei acestuia.
Documente standard
Pentru a obtine preaprobarea dosarului de credit, clientul bancii trebuie sa aiba acte pentru a dovedi veniturile pe care le obtine: adeverinta de la firma la care lucreaza, copie dupa contractul de munca, copii dupa contractele de inchiriere sau participatii la societati pentru a dovedi castigurile din dividende.
Cei care doresc sa ia imprumutul de la BCR si solicita preaprobarea dosarului inainte de a gasi imobilul pe care doresc sa-l cumpere trebuie sa dovedeasca faptul ca au 10% din cat estimeaza ca va costa imobilul intr-un cont deschis la agentia BCR la care depun dosarul.
Vrafuri de acte la veniturile suplimentare
Cei care doresc ca banca sa le ia in considerare la calcularea imprumutului si alte venituri decat cele trecute pe cartea de munca se pot astepta ca institutia de credit de la care vor sa ia banii sa le ceara atat contractele in baza carora obtin respectivele venituri, cat si o serie de documente de la administratiile financiare.
De exemplu, in cazul veniturilor din chirii, banca va dori documente care sa ateste faptul ca acest contract a fost inregistrat, ca a fost platit impozitul pe veniturile obtinute din inchirierea imobilului in anul precedent si ce venituri s-au obtinut.
Prudenta si verificari
In acest fel, institutiile de credit incearca sa se puna la adapost de eventualele tentative ale clientilor de a declara castiguri pe care nu le obtin. Avand si documentele de la Fisc, specialistii bancii pot verifica daca veniturile inscrise in contract coincid cu cele pentru care au fost achitate impozitele.
Pe langa actele cerute inca din prima de ofiterul de credit din agentie, cei care dau OK-ul pentru preaprobarea dosarului mai pot pretinde o serie de acte. De exemplu: certificat de atestare fiscala de la administratia financiara pentru a vedea ca respectivul client nu are restante la plata darilor catre stat.
Cat e valabila aprobarea
Clientii Raiffeisen sau Volksbank au la dispozitie 30 de zile pentru a gasi locuinta pe care doresc sa o cumpere. In schimb, clientii Emporiki Bank au la dispozitie sase luni. Daca nu gasesc imobilul pe care vor sa-l achizitioneze prin utilizarea creditului in 30 de zile, trebuie sa mai aduca inca o data adeverintele de venit.
Numai Volksbank percepe o taxa de analiza a dosarului in faza de preaprobare - circa 35 de euro. Celelalte banci percep taxe la acordarea imprumutului.
Odata obtinuta preaprobarea, clientul bancii urmeaza sa gaseasca locuinta, sa incheie precontractul de vanzare-cum-parare, sa solicite unui evaluator agreat de banca sa faca evaluarea respectivului imobil si sa le depuna impreuna cu adeverintele de cadastru si intabulare.
Odata ce dosarul contine si toate aceste acte, consilierii din agentie il trimit in comisia care aproba acest tip de imprumuturi pentru locuinte.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?