Focus pe Ferentari

Data publicarii: 08-12-2023 | Actualitate
“Vrem la atelierele de film!” au spus 15 copii și adolescenți din cartierul Ferentari. Aceștia au participat la Focus pe Ferentari, un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului BUcurești prin ARCUB în cadrul programului BUcurești acasă 2023.

“Am primit cu bucurie invitația echipei Focus la joaca de-a regizorii unui film documentar, adresată copiilor noștri din Ferentari. La Casa Bună, provocările obișnuite pe care le avem cu copiii sunt, de multe ori, cele de a îi învăța să scrie și să înțeleagă texte, să reușim să depășim regulile de bază ale aritmeticii, iar atunci când cineva se gândește cu încredere și speranță la latura lor artistică, care sigur că există și așteaptă să fie provocată, e o surpriză tare plăcută. Copiii din Ferentari au atâtea de spus prin creativitatea lor, atâtea lucruri la care visează și o dorință așa de mare să se exprime, iar filmul e o cale atractivă să elibereze toată comoara asta din ei”, spune Anca Sandu, Fundraising Manager la Casa Bună.

Acest proiect presupune opt ateliere de teorie și practică audio-video și dezvoltare a spiritului critic prin intermediul artei cinematografice. Este dedicat elevilor de școală generală și liceu, deopotrivă elevi care, sub îndrumarea mentorilor, realizează documentare scurte care să reflecte nevoile comunității, problemele cu care se confruntă sau realitatea vieților lor cotidiene. Printre tehnicile deprinse în cadrul acestor ateliere regăsim analiza imaginii dinamice a sunetului, compoziție, înregistrare sunet, operare video și post-producție.

“Noi ne dorim foarte mult să-i activăm pe copii și să-i ajutăm să fie un grup cât mai implicat în comunitate. Atelierele au fost gândite în așa fel încât, la finalul lor, copiii să aibă încredere în propriile forțe creative, și vrem să contribuim la acest proces de auto-cunoaștere și autodepășire. Parteneriatul cu Casa Bună ne-a permis să ne întoarcem în Ferentari, unde am lucrat aproape trei ani, împreună cu Andrei Dudea (inițiatorul Focus) la un film documentar despre adolescenți și procesul lor de maturizare. Implicându-ne în viața cartierului și cunoscând deja problemele cu care se confruntă copiii, au fost puncte de plecare care ne-au făcut să ne conectăm mai bine cu ei”, spune Ruxandra Gubernat, mentor în proiectul Focus și regizor de film Documentar.

Proiectul Focus a fost lansat în anul 2019 și și-a propus încă de la început dezvoltarea valorilor civice, a cetățeniei active și a gândirii critice în rândul tinerilor, în special a celor care fac parte din comunitățile dezavantajate care au acces limitat la cultură. A fost implementat deja cu succes, pe lângă BUcurești, și în județele Brașov, Călărași și Ialomița.