Arhiva » Septembrie 2010 » 07 Septembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 07 Septembrie 2010 | 33 de inregistrari

  • Romania ar putea primi 360 milioane euro de la Banca Mondiala pana la sfarsitul lunii octombrie

    Romania ar putea primi o transa de 360 milioane de euro de la Banca Mondiala (BM) pana la finalul lunii octombrie, ca parte a imprumutului incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si alte institutii financiare, potrivit unui oficial al bancii, citat de Bloomberg.

  • Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa din Londra pana la sfarsitul anului viitor

    Reprezentantii Franklin Templeton, companie care a preluat administrarea Fondului Proprietatea, au declarat luni ca intentioneaza sa listeze Fondul pe Bursa din Bucuresti in luna ianuarie sau februarie a anului viitor si pe cea londoneza pana la finele lui 2011. In ceea ce priveste schimbarile structurale de care este nevoie pentru listarea pe Bursa din Londra, una dintre acestea se refera la drepturile de vot.

  • Bursa de la Bucuresti inchide sedinta de luni cu cresteri moderate

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis sedinta de tranzactionare de luni cu cresteri moderate, cuprinse intre 0,58% si 2,24%, actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) inregistrand cel mai mare avans. Rulajul actiunilor listate la BVB a fost de 6,59 milioane lei (1,54 milioane euro). Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 1,7 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 2,17%, pana la 1,41 lei/actiune.

  • OMV Petrom va scumpi de azi benzina cu 6 bani/litru

    Compania OMV Petrom, controlata de Grupul OMV din Austria, va creste de marti pretul de referinta la benzina cu 6 bani/litru, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere, a anuntat luni compania. Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm va costa 4,49 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ va fi 4,87 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 va costa 4,63 lei, iar cel de OMV Carrera 100 va fi 5,29 lei/litru.

  • Ghetea: Ordonanta privind creditele de consum trebuie sa fie clara, pentru a nu crea confuzii

    Bancherii insista ca Ordonanta privind creditele de consum sa fie clara si cu aplicabilitate fara echivoc, astfel incat sa nu creeze confuzii si probleme, chiar daca se va aplica si pentru creditele deja acordate, a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea, citat de Mediafax

  • Cum procedeaza BCR ca sa "rezolve" problema contractelor de credit fara consultarea clientilor

    Clientii BCR cu contracte de credit in derulare sunt asteptati la ghiseele bancii, in perioada 13-19 septembrie 2010, pentru semnarea actelor aditionale prin care respectivele contracte s-ar alinia, potrivit reprezentantilor bancii, la prevederile OUG nr.50/2010. "Mobilizarea generala" este valabila pentru clientii cu contracte de credit/descoperit de cont, incheiate inainte de 21.06.2010.

  • Procedura de urmat inainte de a semna actele aditionale la contractele de credit propuse de banci

    Pentru a nu-si reduce profiturile, in urma aplicarii OUG 50 / 2010, bancile au hotarat sa propuna pentru semnare clientilor acte aditionale in care este stipulata o noua dobanda la credite formata din EURIBOR/ROBOR/LIBOR + o noua marja (compusa din diferenta dintre nivelul actual al dobanzii creditelor in derulare si indicii de referinta mai sus mentionati).

  • Cat conteaza ce suma asiguri pe polita CASCO?

    Suma pentru care este asigurata aceeasi masina pe polita CASCO nu este identica la toti asiguratorii. "Un asigurator poate spune ca masina ta face 8.000 de euro, altul - 9.500 de euro, iar altul - 7.400 de euro", spune directorul general al brokerului de asigurari SRBA, Gheorghe Grad.

  • Colliers: Oferta de 8.000 de apartamente noi nevandute, in Capitala

    Piata rezidentiala din Capitala acumulase, la sfarsitul lunii iunie 2010, o oferta estimata la 8.000 de unitati nevandute, dintre care 5.400 de apartamente erau disponibile la vanzare direct de la dezvoltatori, se arata intr-un comunicat al companiei Colliers International.

  • Banca Mondiala ne da bani, daca se introduce coplata la sanatate

    Transa de 360 de milioane de euro este parte a acordului incheiat cu FMI, UE, BM si alti creditori internationali si ar putea ajunge in visteria Romanie pana la finele lunii octombrie. Aceasta, daca parlamentul va adopta noile modificari aduse legii pensiilor si va introduce coplata.

  • Traian Basescu vrea extinderea acordului cu FMI. Analisti: ''Ne trebuie 10 miliarde de euro''

    Presedintele Traian Basescu a vorbit, la Palatul Cotroceni, cu seful Misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, despre posibilitatea extinderii acordului cu FMI luna viitoare, cand reprezentantii Fondului se intorc in tara noastra.

  • Abrogarea, singura iesire din haosul legislatiei PFA

    Controversata legislatie privind contributiile sociale ale lucratorilor independenti va fi modificata. Expertii in taxe cred insa ca solutia corecta ar fi abrogarea acesteia si redactarea altui act normativ. Presiunea publica a fortat reprezentantii Guvernului sa cedeze si sa admita ca Ordonanta de urgenta nr. 58 si normele ei au unele hibe care trebuie indreptate.

  • Angajatorii din Danemarca cauta muncitori romani.

    Posturile sunt disponibile prin reteaua EURES, contractele de munca sunt pentru perioada 8 noiembrie - 17 decembrie 2010, iar salariile ajung la 100 de euro pe zi. Munca consta in jupuirea nurcilor, programul de lucru este de 10-12 ore pe zi, sapte zile pe saptamana, pe toata perioada contractului, mai multe detalii pe site-ul ANOFM.

  • Firmele din Cehia recruteaza manageri si specialisti romani

    Salariile pentru posturile de muncitori si specialisti in marketing variaza intre 800 si 1.200 de euro lunar, cele pentru joburile de agent comercial intre 1.000 si 1.600 de euro lunar, in timp ce salariile pentru managerii de proiect pornesc de la 1.600 de euro si pot ajunge la 2.600 de euro pe luna.

  • Fondurile UE pentru IMM s-au epuizat intr-o ora jumate

    Statul a lansat ieri un program de sprijin financiar din fonduri europene acordat pentru investitii in IMM-uri. La ora 9.00 l-a lansat, la 10.35 a fost inchis, fiind suprasubscris de doua ori. A fost deschisa prima linie de finantare din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - POS CCE, cel mai atractiv program de fonduri europene pentru sectorul privat.

  • De ce salariile din administratie au scazut doar cu 15%

    Primele date statistice de dupa reducerea cu 25% a salariilor la stat arata ca taierile s-au facut aproape integral la profesori si la medici si doar pe jumatate in administratie. Salariul mediu net in administratie publica si aparare a scazut in iulie cu 14,4% fata de luna anterioara, desi legislatia prevedea o reducere cu 25%, potrivit datelor INS.

  • Dacia Duster, facuta praf in presa britanica: Demodata, plictisitoare, de origini umile

    Un jurnalist de la cotidianul The Telegraph a facut un drive test cu Dacia Duster, model care ar urma sa fie lansat in Marea Britanie peste doi ani. Si nu i-a placut deloc: o considera plictisitoare, invechita, lipsita de ornamente si incapabila sa produca vreo senzatie soferului.

  • Deconturile pentru "Casa Verde" incep pe 15 septembrie

    Cei 8.800 de romani care au contracte in cadrul programului "Casa Verde" vor incepe sa isi recupereze banii de la Ministerul Mediului din 15 septembrie, insa ritmul de analiza a dosarelor este destul de lent, a anuntat ieri, la Sibiu, ministrul Laszlo Borbely. "A inceput la 1 iulie programul, iar deja decontarile le vom face pe 15 septembrie."

  • Generali ofera asigurare de viata cu extra-acoperire de 600 de lei pentru cheltuieli medicale

    n perioada 6 septembrie-31 octombrie, clientii Generali Asigurari care opteaza pentru o asigurare de viata cu prima de cel putin 1.000 de lei primesc o extra-acoperire de 600 de lei pentru cheltuieli medicale. De asemenea, Generali Asigurari contribuie la plata consultatiilor pentru a doua opinie medicala. Campania este o continuare a celei demarate in trimestrul doi al acestui an.

  • Incompetenta sau rea-vointa? In doar opt luni, Puterea a reusit sa modifice Codul Fiscal de 10 ori

    Guvernantii s-au jucat in acest an cu legislatia fiscala, fara a tine cont ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate. Schimbarile din "constitutia financiara" au fost aplicate haotic, bulversand contribuabilii. Guvernul si-a dat cu stangul in dreptul de fiecare data cand a modificat legislatia fiscala in acest an, iar contribuabilii au fost cei care au suferit.

  • Seful Erste: S-a ajuns ca oamenii sa vrea sa-i vada pe bancheri direct spanzurati

    Pana acum o vreme oamenii ar fi vrut sa-i vada pe bancheri biciuti in public, batuti cu pietre si apoi spanzurati, dar deja nu mai au rabdare nici cu partea cu biciuirea si vor sa fie span zurati imediat, descrie Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

  • Bancile mari ajung sa vada pierderi din cauza provizioanelor

    Restantele populatiei au inceput din nou sa urce, odata cu aplicarea masurilor de austeritate, iar cheltuielile mari cu provizioanele ajung sa consume tot castigul operational si la bancile mari, spune Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR. Bancile mari sunt pe profit din ce au acumulat in prima parte a anului, insa in ultima perioada au inceput sa ia pierderi. Vin provizioane pentru ca incep sa isi faca efectul masurilor luate de guvern.

  • Millennium Bank lanseaza noul Credit Ipotecar, cu costuri reduse

    Millennium Bank lanseaza noul Credit Ipotecar, cu costuri mai mici pentru clienti, care includ marje incepand de la 5% plus indicele Euribor/Robor la trei luni. Valoarea marjei depinde de valoarea avansului si de optiunea clientilor de a-si transfera veniturile la banca. Dobanzile sunt variabile, iar clientii beneficiaza de asigurare de viata gratuita si de zero comisioane de administrare si de rambursare in avans. In plus, Millennium Bank percepe 0% comision de analiza clientilor care aleg noul Credit Ipotecar pentru a-si refinanta un alt imprumut ipotecar pana la finalul anului 2010.

  • Lucrarile de constructii, in cadere libera: -28% in iulie

    In luna iulie 2010, volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de luna anterioara cu 28,3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Declinul ca serie bruta a fost de 30,5%.

  • Cifra de afaceri din industrie, in scadere cu peste 7%

    In luna iulie cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a scazut fata de luna precedenta cu 7,3%, iar fata de luna corespunzatoare din anul precedent declinul a fost de 7,4%, conform datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica (INS).

  • Manpower: Trei sferturi din companii nu vor face concedieri in urmatoarele trei luni

    Majoritatea (56%) angajatorilor romani nu anticipeaza nicio schimbare in structura de personal in urmatoarele trei luni, in timp ce 21% previzioneaza o scadere a numarului de angajati, un procent similar anticipand ca-si vor creste efectivul de personal, arata cel mai recent studiu al firmei de recrutare Manpower, realizat pe un esantion de 751 de angajatori.

  • Ministerul Finantelor va trebui sa refinanteze in 2011 datorii in moneda locala de 17 mld.

    Ministerul Finantelor va trebui sa refinanteze anul viitor datorii in moneda locala de 17 miliarde lei, iar deficitul bugetar va fi de 31 miliarde lei, potrivit estimarilor cuprinse intr-o analiza a ING Bank, prezentata marti, informeaza Mediafax Business. Totodata, ING estimeaza ca, daca arieratele actuale ale statului nu vor fi platite mai devreme de anul viitor, deficitul bugetar se va largi cu circa 1% din PIB.

  • Cum vad lumea economistii de top

    La doi ani de la izbucnirea crizei financiare, intr-un mo ment in care pietele bursiere intampina inca probleme, iar Euro pa se lupta in continuare cu criza datoriilor, o parte dintre cei mai puternici economisti s-au intalnit in Italia, pe malul lacului Como, la forumul anual Ambrosetti (3-5 septembrie), pentru a "pune la cale viitorul". Estimarile lor nu sunt insa deloc optimiste, in special pentru Statele Unite si pentru cele mai multe tari dezvoltate, scrie Associated Press.

  • Reabilitarea termica pe credit bancar, fara priza la public

    Chiar daca a trecut o luna de la lansarea programului, pana in prezent la FNGCIMM nu a ajuns niciun dosar pentru credite din partea CEC. De ieri, si BCR acorda astfel de imprumuturi. Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ieri ca acorda credite cu dobanda subventionata in tegral de catre stat proprietarilor de locuinte sau asociatiilor de proprietari care doresc sa-si reabiliteze termic imobilele. Astfel, BCR este cea de-a doua institutie de creditare, dupa CEC, care a intrat in acest program.

  • Sulfina Barbu:Impozitarea cu 35% a drepturilor de autor nu s-a discutat in Guvern,nu are acordul premierului

    Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marti, ca proiectul lansat de Ministerul Finantelor privind impozitarea drepturilor de autor cu 35% din 2011 nu a fost discutat in Guvern si nu are acordul premierului si a subliniat ca nu agreaza aceasta idee, care "nici nu ar trebui luata in calcul".

  • Cum sa economisiti bani luand exemplu de la miliardarii stransi la punga

    Ca sa-si termine averea, unii dintre cei prezenti in topul Forbes al celor mai instariti oameni de pe planeta ar trebui sa aiba parte de o suta de ani de cheltuieli nebunesti. Cu toate acestea, isi chivernisesc atat de bine banii incat ar fi un model bun de urmat pentru orice milionar in lei vechi

  • Programul Rabla: O masina noua la patru masini casate

    Romanii au casat patru masini pentru a-si achizitiona una noua. Astfel, pana pe 3 septembrie, prin programul Rabla au fost casate peste 164.000 de masini mai vechi de zece ani, in timp ce numarul masinilor noi achizitionate a depasit usor 38.000, anunta Ministerul Mediului.

  • Oficial UE: Subventiile agricole trebuie reduse la circa o treime din bugetul Uniunii

    Subventiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul Uniunii Europene la circa o treime,considera comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, citat de Reuters. In schimb, cheltuielile ar putea fi orientate catre cercetare si inovatii. Janusz Lewandowski, comisarul pentru Buget, considera ca negocierile referitoare la bugetul UE, in prezent in valoare de 130 de miliarde de euro pe an, ar putea fi cele mai dificile din istoria blocului comunitar, ca urmare a crizei economice mondiale