Vosganian: Codul Fiscal ar putea fi modificat pentru imbunatatirea prevederilor TVA

Data publicarii: 28-04-2007 | Finante-Banci

Codul Fiscal ar putea fi modificat, dupa ce Ministerul Economiei si Finantelor va face o evaluare a legislatiei, domeniul vizat fiind, in primul rand, taxa pe valoarea adaugata care necesita imbunatatiri, a declarat vineri, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "Legislatia referitoare la TVA necesita imbunatatiri in doua directii: urmarirea si colectarea TVA si sistemul de rambursare", a explicat ministrul.

In prezent, procedura de rambursare a TVA necesita controale fiscale si din acest motiv structurile de control ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt ocupate in proportie de doua treimi numai pentru rezolvarea problemelor legate de returnarile de TVA. In privinta colectarii, ministrul a opinat ca exista, inca, resurse de colectare a TVA si a dat ca exemplu slaba fiscalizare in agricultura.

In urma unei evaluari a legislatiei, care se va finaliza pana pe 15 mai, MEF va lua decizia de modificare a Codului Fiscal. "Vom vedea daca si cat de profund vom modifica Codul Fiscal", a apreciat Vosganian.

"In dezbaterea publica, nu sunt solicitari de modificare a Codului Fiscal, deja sistemul fiscal este acceptat in mediul de afaceri", a adaugat ministrul.

Codul fiscal a fost modificat, in 2006, si aprobat prin lege de catre Parlament, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Principalele modificari ale Codului Fiscal sunt: taxa de inmatriculare auto, impozitul pe valoarea tranzactiilor imobiliare, in locul impozitarii castigului, taxa pentru functionarea restaurantelor si barurilor, impozitul pe venit de 2% pentru microintreprinderi fata de 3% anul trecut. Modificari importante au mai fost facute la capitolul taxei pe valoarea adaugata, dar si la cel al taxelor locale.

NewsIn