Chiriile s-au dublat in cursul lui 2007

Data publicarii: 13-01-2008 | Imobiliare

Datele publicate de INS arata ca unul dintre preturile cele mai importante in plan social, chiriile pentru locuinte au inregistrat, practic, o dublare in cursul anului trecut, desi inflatia medie a fost de numai 6,5 la suta. Acest indicator, coroborat cu cresterea sensibil mai mica a preturilor de vanzare a apartamentelor, indica o rata mai inalta de amortizare a investitiilor imobiliare.

In general, o rata de 1 la suta din pretul apartamentului este considerata acceptabila, in aceasta situatie amortizarea avand loc in circa 8-9 ani. In urma acestor majorari, o chirie medie in zonele imobiliare II-III (majoritatea cartierelor bucurestene, de la Drumul Taberei si Dristor pana la Crangasi sau Pantelimon) se ridica la circa 250-300 de euro pe an pentru apartamente de doua-trei camere, in timp ce la vanzare aceleasi locatii, construite intre anii 1962-1985 sunt vandute la preturi care variaza intre 100.000-130.000 de euro, rezultand rate medii de amortizare de circa cinci- sase ani, adica duble fata de nivelul mai sus mentionat.

Acest lucru arata ca, la nivel social problemele economiei romanesti au un impact devastator, mai ales prin faptul ca tot mai putini romani din mediul rural vor putea sa-si gaseasca de lucru in Bucuresti si in alte orase mari ale tarii, deoarece chiria reprezinta intre 40 si 50 la suta din venitul unei familii de tineri casatoriti, cu salariu mediu pe economie.

Guvernul si autotritatile locale ar trebui sa ia masuri rapide pentru stimularea ofertei de spatii de locuit, inclusiv prin acordarea unor facilitati pentru constructori la achizitionarea de terenuri prin inlesniri fiscale, in caz contrar fenomenul migratiei romanilor in alte state UE in cautarea unor locuri de munca mai bine platite urmand sa se amplifice numeric si sa captete o tendinta de cronicizare.

Adica sa nu mai avem de-a face cu o migratie temporara, ca in prezent, ci cu una definitiva. Cu consecinte devastatoare in plan demografic, social, iar pe termen mediu si lung si in plan economic. Intr-o astfel de eventualitate niciun sistem de pensii, fie el gestionat privat sau de catre stat, nu ar mai putea avea niciun fel de eficacitate pentru simplul motiv ca vor lipsi actorii cheie: cotizantii la fondurile de pensii.

Cronica Romana

Mai citeste si:

Stocul de birouri din Capitala este deja epuizat, iar chiriile pot creste pana la 25% in 2008
Analiza: Sectorul rezidential - retrospectiva anului 2007 si previziuni pentru anul 2008
Serban Nicolae (PSD): Pentru 100 mp pe Str. Mihai Eminescu platesc 400 de lei chirie

Ultimele stiri pe BankNews.ro: