Stocul de birouri din Capitala este deja epuizat, iar chiriile pot creste pana la 25% in 2008

Data publicarii: 11-01-2008 | Imobiliare

Stocul de birouri din Capitala este epuizat deja pentru ca piata functioneaza dupa modelul pre-inchirierilor, iar pentru 2008 analistii estimeaza si o noua crestere a chiriilor de pana la 25%, a declarat joi Mihaela Cnobloch, consultant in cadrul departamentului birouri al companiei DTZ Echinox.

Potrivit consultantului imobiliar al DTZ, stocul de spatii de birouri pana la sfarsitul anului 2007 au ajuns la circa un milion de metri patrati, iar estimarile pentru anul in curs releva faptul ca pana la sfarsitul lui 2008, se va ajunge la peste 1,4 milioane metri patrati. "Rata de ocupare este extrem de mare si mai degraba putem vorbi de spatii vacante de pana la 1%", sustine Cnobloch.

In ceea ce priveste zonele preferate de investitori pentru construirea de birouri in Capitala acestea raman in continuare Nord, adica Baneasa, Pipera si Barbu Vacarescu, cu preponderenta. "Datorita faptului ca oferta inca este in deficit fata de cererea de spatii in continua crestere, nivelul chiriiilor a crescut cu cel putin 20% si estimam ca o noua crestere pentru 2008 sa nu depaseasca 25%. Totodata, avand in vedere ca s-au incheiat tranzactii cu un randament in jurul cifrei sase in 2007, estimam pe 2008, un randament sub aceasta valoare, pentru schemele de top sau cel mult egal cu sase", a mai spus consultantul DTZ.

In ceea ce priveste segmentul industrial, in 2007 s-au tranzactionat cel mai mult terenurile din vestul Capitalei, datorita prezentei autostrazii, aceasta fiind un catalizator al dezvoltarilor industriale. Reprezentantii DTZ sustin ca marjele de pret intre care variaza terenurile pe categorii sunt de 60 - 120 euro/mp pentru industrial, depinzand de apropierea de centura, 120 - 250 euro/mp pentru comercial, in functie de deschiderea la DN1, precum si de caracteristicile urbanistice si intre 80 - 300 euro/mp pentru rezidential, depinzand de calitatea drumului de acces, prezenta utilitatilor si parametri urbanistici.

"Cresterea preturilor terenurilor cu destinatie industriala a fost mult mai putin abrupta, inregistrand cresteri de 20 - 40%, dar acest trend se va mentine si pentru 2008. Din punct de vedere industrial, zonele preferate sunt vestul si sudul Capitalei, din cauza infrastructurii existente si din cauza preturilor inca acceptabile pentru dezvoltatori", a declarat Ionut Ciocan, consultantul senior in departamentul industrial al companiei DTZ Echinox.

Potrivit analistului, zona care s-a dezvoltat cel mai mult din punct de vedere imobiliar este Otopeni, iar localitatile din jurul Bucurestiului care vor cunoaste o ascensiune imobiliara surprinzatoare in urmatorii ani vor fi cele din vestul Capitalei - Chiajna, Ciorogarla si Bolintin.

NewsIn